Foto

Dreamstime

5 forferdelige ledertyper

Publisert: 5. juli 2018 kl 10.37
Oppdatert: 5. juli 2018 kl 10.37

Dårlige ledere kommer i alle størrelser og skikkelser. Her er fem av dem, ifølge magasinet Fast Company, og hva man kan gjøre for å håndtere dem.

Gullfisken

Lederen som sier «ja», og glemmer det rett etterpå.

Du får klarsignal på et prosjekt, og begynner å jobbe på det. Men et stykke ut i prosessen får du beskjed om å droppe alt og gjøre noe annet. Ikke bare har lederen ombestemt seg, men glemt i det hele tatt å ha hatt en samtale om det.

  • Dette gjør du: Finn ut hvem som er involvert i beslutningene til sjefen, og hva som gjør at det blir så mange endringer i planene. Avklar prosjektplaner og andre planer med viktige støttespillere hos sjefen, så slipper du kanskje å hele tiden måtte begynne på nytt. Det kan også være smart å bekrefte planene en ekstra gang før du går i gang.  

Solisten

Lederen som ikke lar deg jobbe med andre.

Saken fortsetter under annonsen

Du tror kanskje at teamarbeid er nøkkelen til kreative og effektive løsninger? Tro om igjen. Dette er lederen som mener at alle skal jobbe med sitt eget, og bare involvere andre når det er helt krise.

  • Dette gjør du: Benytt deg av uformelle fora. Lunsj, når du ikke er på kontoret, eller kaffepausene. Og vis til konkrete samarbeidsresultater når sjefen slår seg vrang.

Kjeftesmella

Lederen som ikke bare er uenig i alt du sier, men lar uenigheten gå ut over deg.

Du kommer med nye ideer, men får sjelden gehør. Men det stopper ikke der. Lederen din begynner å ignorere deg, utelate deg fra møter, eller til og med skjelle deg ut.

  • Dette gjør du: Først og fremst er slik atferd ulovlig, så her kan det være rom for å benytte seg av varslingsrutinene. Hvis du likevel vil ta en litt mer varsom vei, kan du begynne å notere ned det sjefen sier om prioriteringer og strategier, og lage ideer som harmoniserer med disse. Sørg også for å sjekke med lederen om du har forstått budskapet hennes riktig.

Syndebukken

Saken fortsetter under annonsen

Lederen som liker å finne den ‹skyldige».

Dårlige resultater, prosjekter som blir utsatt, produkter som feilet. Uansett hva det er, så er lederen mindre opptatt av løsninger og mest opptatt av å finne ut hvem sin skyld det var.

  • Dette gjør du: Vær nøye med å dokumentere underveis i prosessen. Hva ble sagt, hvilke mandat ga sjefen deg, hva var ambisjonene med prosjektet, og så videre. Vis at resultatene ikke kan kokes ned til én enkelt feil, men heller en rekke faktorer.

Linselusa

Lederen som tar all ære for arbeid han ikke har gjort.

Du og teamet ditt har jobba lenge og hardt, og det har kastet av seg. Resultatene ble kjempemessige, og mye av det er deres fortjeneste. Det bryr ikke lederen seg om. Han tar på seg dollargliset og høster inn applausen i stedet for å anerkjenne deg og din innsats.

  • Dette gjør du: Hvis ikke teamet får rosen det fortjener, så kan du rett og slett ta saken i egne hender og vise til andres enkeltprestasjoner selv. Hvis du kjenner på behovet kan du også sende lederen en e-post hvor du uttrykker skuffelse over ikke å ha blitt nevnt.
Saken fortsetter under annonsen
Nyhetsbrev
søn 20.02.2022 23:47

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.