48 av de største selskapene i Norge ansatte ny toppsjef - bare 6 ansatte en kvinne
Core – senter for likestillingsforskning – ved Institutt for samfunnsforskning kartlegger kjønnsbalansen i de 200 største selskapene i Norge, og kom nylig med nye tall. Tallene viser at siden 2016 har hele 48 – 24 prosent – av de 200 selskapene ansatt ny toppsjef.
Bare 6 av de 48 selskapene valgte å ansette en kvinne som toppsjef.
- LES MER: Menn skiftes ut med menn
Det betyr at 87,5 prosent av de nyansatte sjefene på øverste nivå er menn, mens 12,5 prosent er kvinner. De seks kvinnene som ble ansatt som toppsjefer i perioden er ifølge Dagens Næringsliv: Stine Trygg-Hauger – Clas Ohlson as, Elisabeth Morthen – Gartnerhallen as, Heide Wolden – Kruse Smith, Randi Johanne Alnæs Marjamaa – Nordea Liv Norge, Tone Wille – Posten og Toril Eidesvik – TTS Group.
Dette er en lav kvinneandel, men blant de aller største selskapene i Norge har det i lang tid stått enda dårligere til.
Mannsdominans blant de aller største
Ukeavisen Ledelse og Dagens Persepktivs årlige kartlegging av topplederskiftene i de 50 største børsnoterte selskapene her i landet, har vist at det fra 2009 til 2016 – en periode på hele åtte år – ikke ble ansatt en eneste ny kvinnelig toppsjef i selskapene på listen, selv om det ble gjort tilsammen 48 nyansettelser av toppsjefer i disse selskapene i perioden. Alle selskapene ansatte menn.
I 2017 ble det ansatt tre nye toppsjefer i de 50 største selskapene, målt etter markedsverdi på Oslo Børs. Én av disse, Tine Wollebekk i Norwegian Finans, var en kvinne.
- LES OGSÅ: En kvinnebarriere er brutt
Inne på listen over toppsjefer i de 50 største i 2017, var også Birgitte Ringstad Vartdal i Fredriksen-selskapet Golden Ocean Mangement, som drifter Golden Ocean Group (et selskap som ikke er oppført med egen CEO). Hun ble ansatt et år hvor selskapet ikke var stort nok til å være inn på listen over de 50 største.
Dermed var det i fjor i alt to kvinnelige toppsjefer i de 50 største selskapene på Oslo Børs, målt etter markedsverdi. Det er en kvinneandel på 4 prosent.
Cores topplederbarometer for 2018 viser at 21 av de 200 største selskapene (rangert etter omsetning, hentet fra DN500-listen i juli 2017) har en kvinne som toppsjef. Det gir en kvinneandel på 10,5 prosent.
De kritiske 30-årene
Sigtona Halrynjo, en av forskerne bak likestillingsbarometeret, sier til Dagens Næringsliv – som i flere artikler har omtalt likestillingsbarometeret fra Core – at de viktigste stegene mot en topplederstilling typisk tas når man er mellom 30 og 40 år. For mange er dette perioden hvor man får barn. Dermed kan det passe dårlig med mye reising, eller å flytte utenlands for å få ledererfaring.
Halrynjo minner i intervjuet om resultater fra tidligere undersøkelser som har vist at mannlige toppledere ofte har en partner som tar hovedansvaret hjemme. Det har sjelden kvinnene som er toppledere. Forskeren sier videre at kvinner med kompetanse og ambisjoner setter næringslivskarrieren på vent, mens de få kvinnene som faktisk når toppen, gjør det under tøffere betingelser enn det menn har. Likestillingsforskeren er kritisk til at så mye av karriereutviklingen skjer i 30-årene, og mener det bør være rom for å bygge karriere også på et senere tidspunkt.
Med direkte adresse til arbeidsgiverne, viser forskeren til at hvis man velger den tradisjonelle modellen, så bygger man i realiteten ikke opp de aller beste, men de beste av dem som var tilgjengelige og hadde mulighet til å prioritere jobb akkurat da.
– Da rekrutterer man ikke nødvendigvis fra A-laget, sier hun til Dagens Næringsliv.