Treig idémyldring fungerer best
Teamet har en utfordring. Hva gjør du? Samler teamet, kaster ut ideer. Ingenting er for absurd, ingen spørsmål er dumme. God gammeldags brainstorming. Men fungerer det? Sannsynligvis ikke. Studier viser at denne typen idémyldring genererer færre ideer enn hva teamet hadde fått til dersom alle hadde jobbet individuelt i stedet for i en gruppe.
Brainstorming i en gruppe gjør at det oppstår et produktivitetstap. Ideene man kommer fram til i grupper en tendens til å bli likere enn dersom man idémyldret for seg selv. Man blir påvirket av andre sine ideer, og begynner å tenke i de samme banene selv.
Får man tid til å tenke kreativt om problemløsning alene, er det en større sannsynlighet for at man velger en egen og unik sti.
Kunsten er å kombinere den individuelle og felles problemløsningen, skriver Art Markman, psykologi- og markedsføringsprofessor ved Universitetet i Texas, til Harvard Business Review. Han definerer tre grep man kan ta.
Først alene
Studier viser at man genererer flest ideer dersom man lar de ansatte jobbe individuelt i starten. Mot slutten blir det viktigere å konvergere mot noen få løsninger og rendyrke disse, men i starten vil man ha så mange ideer som mulig.
Én variant av dette er 6-3-5-teknikken. Seks personer skriver ned tre ideer hver, og gir ideene videre til nestemann, som skal bygge på de opprinnelige ideene, for så å sende dem videre igjen. Dette holder på til alle har fått bygge på de opprinnelige ideene til alle.
Det finnes mange teknikker av dette slaget, men felles er at de lar ansatte jobbe individuelt først – i kreativitetsfasen, før de sammen velger hvilke ideer de vil satse på og videreutvikle, skriver Markman.
Bruk god tid
Det er ofte individuelt hvor komfortable man er med usikkerhet. Noen vil bruke god tid, mens andre vil helst hoppe rett til implementeringen av løsningen. Men det er viktig å ta seg god tid, mener Markman.
– Grupper må få tid til å utforske mer enn bare de første to-tre ideene hver enkelt kommer med. Senk farten, og gjør det klart at det blir ikke gjort noen evaluering før alle har generert ideer, og alle har hatt en mulighet til å se og bygge videre på dem. På denne måten tvinger man de utålmodige til å vente, skriver han.
Bruk penn og papir
Mange kreative prosesser blir holdt tilbake av formatet. Dersom formatet er muntlig er det også lettere å komme på ideer som er lette å snakke om, skriver Markman. I de tilfellene kan det være lurt å la teammedlemmene tegne og drodle.
Det er for eksempel vanskelig å beskrive romlige løsninger med ord, mens det er lett å skissere. Tegning kan også stimulere andre deler av hjernen, og sette fart på kreativitetsprosessen, forklarer Markman.
Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.