Slik oppdager du farlig stress
Stress og sykefravær kan føre til betydelige kostnader for en virksomhet. Balansen mellom arbeid og fritid, eller snarere mangelen på det, har blant annet vokst fram som en tydelig stressårsak.
- Les mer: Når stress blir skadelig
«Vi begynner å forstå viktigheten av å igjen sette grenser mellom arbeid og fritid, da disse grensene over lengre tid har blitt mindre og mindre tydelige, mye på grunn av mulighetene til å være påkoblet hele tiden», sier Åsa Kruse, psykologi og konsulent hos svenske Feelgood Virksomhetshelse, til Chef.
Hun informerer om at flere organisasjoner nå oppretter rutiner og regler som angår denne balansen, for eksempel ved at ansatte slår av jobbtelefonen etter arbeidstid, eller ikke leser jobb-epost på fritiden. Det er viktig at slike rutiner blir snakket om. Hvis ikke kommer ansatte til å fortsette å blande jobb og fritid uten å sette spørsmålstegn ved det, mener Kruse.
- Les også: Unngå at press blir til stress
Hverdagssignalene
Det er mye en leder kan gjøre for å fange opp stressignalene hos sine ansatte. Man bør, gjennom medarbeidersamtaler eller utviklingssamtaler, spørre sine ansatte hvordan de selv har det, men også hvordan gruppen som helhet har det, sier Kruse.
Men det er mye en formell samtale ikke fanger opp. Signaler på stress kommer aller best til syne i hverdagen, og det er her lederen må være på vakt, mener Kruse.
«Man må oppfordre sine ansatte til å si ifra når det blir for mye, og når de sier ifra må man også som leder ta på seg ansvaret for å gjøre noe med det», sier hun.
- Les også: – Sykemelding løser ingenting
De som ikke sier ifra
Det er mye å forvente at alle ansatte som kjenner på stress sier ifra om det. Og det er hvis de i det hele tatt greier å identifisere stresset selv.
Enten den ansatte avfeier stressanklagene, eller faktisk ikke har lagt merke til det selv, så er det viktig at man som leder sammen med den ansatte finner årsaken og løsningen, sier Kruse og definerer fem nøkkelspørsmål man kan stille en ansatt som har begynt å kjenne på stresset:
-
Hva har utløst situasjonen?
-
Hvilke av årsaksfaktorene på lang sikt har hatt med jobben å gjøre?
-
Hva kan gjøres med de nåværende arbeidsoppgavene for å lette på trykket akkurat nå?
-
Hva må gjøres permanent?
-
Hvor kan den ansatte finne nødvendig hjelp?
Tilrettelegging
Tilrettelegging er neste steg. Enten forebyggende for å hindre sykemelding, eller for å tilrettelegge for en smidig tilbakekomst. SINTEF-forsker Solveig Osborg Ose forklarer hva man må tenke på.
Har du spørsmål om ledelse?
I vårt lederbibliotek finner du ekspertrådene, fagartiklene og verktøyene som hjelper deg som leder.
Gå til Lederbiblioteket.