Slik håndterer sjefen narsissistiske ansatte
Av og til kan det virke som at man nesten må ha narsissistiske personlighetstrekk for å kapre drømmeposisjonen innad i selskapet. Narsissistiske mennesker kan være karismatiske og manipulerende noe som hjelper dem å komme opp og frem i verden.
Selv om deres drivkraft og ambisjoner kan være med på å drive organisasjonen fremover, kan overdreven narsissistisk oppførsel skape kaos og føre til organisatorisk sammenbrudd.
Narsissister er ofte svært sjalu og vil gjøre hva som helst for å vinne uten å tenke på konsekvensene eller hva det kan koste selskapet. De ser på seg selv som «spesielle» og vil bare assosieres med andre «spesielle» mennesker eller de med høy status.
Videre har narsissister en egosentrisk oppfattelse av egne rettigheter. Når de ikke mottar den spesielle behandlingen de føler de har rett på, blir det svært utålmodige og sinte.
Usikre og sårbare
Gitt deres selvbetjente tankegang, er det vanskelig for dem å gjenkjenne eller identifisere andres følelser og behov. Empati kommer ikke naturlig for dem.
Siden narsissister tåler svært lite, har de problemer med å takle kritikk: de føler seg ofte dårlig behandlet, overreagerer og går i forsvarsposisjon.
Selv om de kan gi utrykk for å ha veldig høy selvtillit, er det motsatte ofte tilfelle, skriver psykoanalytiker Manfred F. R. Kets de Vries i Harvard Business Review. Ofte er narsisisster plaget av en dyp følelse av usikkerhet.
Deres overdrevne oppførsel er for å kompensere for deres egen sårbarhet. De bruker positiv oppmerksomhet som et slags smertestillende middel.
Innser ikke problemet
Personlighetstrekkene til narsissister skaper ofte problemer for sjefene som må håndtere dem. Det som gjør det enda verre, er at narsissister ofte nekter å anerkjenne at de har et problem.
Hvorfor skal de spørre om hjelp når de tror de er bedre enn alle andre?
Hvordan kan de lære av feil når de ikke kan innrømme at de har gjort feil?
Psykiatere har prøvd mange ulike former for intervensjon med narsissistiske personer. Alt dette tar tid. Personlighetstrekk endres ikke raskt, om det i det hele tatt er mulig.
Så hva kan en leder gjøre? Kets de Vries skriver at han har lært en del teknikker som gir lovende resultater.
Gruppementalitet
Det første rådet går ut på å skape en sterk gruppementalitet på arbeidsplassen. Et sterkt team gjør at dysfunksjonell opptreden blir mer merkbart, mer kontrollerbart, lettere å diskutere og mindre akseptabelt.
Gruppepress vil drive narsissisten til å tilpasse seg spillereglene i gruppen. Dermed er det flertallet som vil ta rollen i å håndheve reglene og oppmuntre narsissisten til å lytte og ha empati med andre.
Bruk det sterke teamet til å gi tilbakemeldinger. Det er ofte mindre truende for narsissister å gå tilbakemelding fra kollegaer enn fra en leder.
Tilbakemeldinger fra en gruppe er vanskeligere å ignorere enn om de kom fra bare en person. Dersom gruppens synspunkt blir delt på en effektiv måte, vil narsissistens syn på seg selv bli avslørt, speilet og utfordret – noe som betyr at det kan endres.
Skap en trygg atmosfære
Ledere burde investere i å skape en trygg og leken arbeidsplass. Dette kan skape rom for ansatte med narsissistiske personlighetstrekk å bygge tillit, utforske grenser, akseptere tilbakemeldinger og øke selvbevisstheten.
- LES OGSÅ: «Ydmyke narsissister er gode ledere»
I en slik setting vil kollegaer kunne gi konstruktive tilbakemeldinger og konfrontere narsissistens problematiske oppførsel, samtidig som det gir rom for forståelse.
Siste tips; ikke konfronter narsissister direkte. Som leder burde du heller støtte teamet.