Tidligere direktør ved Kulturhistorisk museum bruker erfaringer og stridigheter fra Oslo som case i ny bok om ledelse
Danske Rane Willerslev fulgte sin egen, kreative ledelsesfilosofi da han var direktør ved Kulturhistorisk museum, og fikk underveis flere reprimander fra ledelsen ved Universitetet i Oslo. Det skriver Uniforum, nettavisen for Universitetet I Oslo, i en omtale av Willerslevs bok «Tænk vildt – Det er guddommeligt at fejle», som kom ut i Danmark tidligere i år.
Dette er, ifølge forlagets presentasjon av boken, en bok der professor, toppforsker og eventyrer Rane Willerselv folder ut sin filosofi om kreativitet, viten og ledelse. Eksemplene han bruker er i stor grad hentet fra Universitetet i Oslo (UiO).
Kreativitet
Ifølge Uniforums bokomtale skriver han åpent om gjentatte reprimander fra den administrative ledelsen ved UiO, han beskriver idéutvikling i magiske sirkler med alkohol og om han forteller om måten han jobbet på da striden om lokaliseringen av vikingskipene. Willerslev, som i dag er direktør ved Nasjonalmuseet i Danmark, sier imidlertid til Uniform at boka ikke er ment som en kritikk av ledelsen ved UiO.
Erfaringene fra Oslo er ment som ecase for å støtte oppunder formålet med boken; å vise hvordan offentlig sektor kan jobbe på andre måter enn det som er vanlig i dag.
– Jeg er opptatt av å få fram at ikke alle saker kan løses via tradisjonell kommandovei, sier Willerslev til Uniforum.
Jeg er opptatt av å få fram at ikke alle saker kan løses via tradisjonell kommandovei
Uformelle rom
Da Willerslev jobbet i Oslo, pågikk striden rundt lokalisering av vikingskipene på Bygdøy. Det ble til slutt bestemt at skipene skulle bli værende der de er, men før beslutningen var tatt, var frontene harde. I boken forteller Willerslev om hvordan han omgikk regler og tok uortodokse metoder i bruk i arbeidet med saken.
Han begynte å snakke med folk på mer uformell basis, for å finne ut hva de egentlig mente, og dette at han gikk utenfor de formelle kanalene, førte ifølge Uniforum til flere reprimander fra ledelsen. Han fortsatte, men gikk da mer forsiktig til verks, og den tidligere museumsdirektøren forteller i intervjuet at han oppfattet at han hadde støtte fra rektor Ole Petter Ottosen.
Willerslev sluttet som direktør ved Kulturhistorisk museum etter bare to år, og forklarte da til Dagbladet at han sluttet fordi kona hadde fått jobb ved juridisk fakultet ved Universitetet i Århus etter å ha lett etter jobb i Oslo i ett og et halvt år.