Prioriter fritid over jobb – eller omvendt
Hva kommer først av jobb og fritid? De aller fleste vil nok svare at fritid er noe man unner seg etter jobben er gjort. Og det gir kanskje mening. Man vil ha bekymringsfrie kvelder, helger og ferier, uten å tenke på jobben man ikke rakk å gjøre ferdig. Og så er det noe med å belønne seg selv med fritid etter endt arbeid.
Ny forskning fra Ed O’Brien, professor ved University of Chicago Booth School of Business, viser imidlertid at å sette fritid først ikke nødvendigvis alltid er så problematisk.
I et eksperiment – publisert i tidsskriftet Psychological Science – inviterte han og medforfatter Ellen Roney 181 tilfeldige ansatte fra ulike bakgrunner og bransjer til å fullføre to oppgaver: den ene en rekke kognitive tester – den andre et morsomt iPad-spill. Én gruppe fikk bare spille iPad-spillet etter de hadde fullført de krevende testene, mens den andre gruppen fikk spille først, og teste etterpå.
Rekkefølgen er uviktig
Resultatene viste to ting. Før gjennomføringen var deltakerne overbeviste om at rekkefølgen kom til å ha mye å si, og forutså at jobb først, spill etterpå kom til å skape mest glede for dem. Etter gjennomføringen viste resultatene imidlertid at rekkefølgen ikke hadde noe å si. Begge gruppene hadde det akkurat like bra – uavhengig om de tok testen eller spilte først.
Senere har disse resultatene også blitt gjenskapt blant eksamensstressede studenter og en tur på spa. Studentene trodde spa-turen ville bli mindre gledelig med eksamen hengende over hodet, men resultatene viste at studenter som gikk på spa både før og etter eksamen hadde like fine opplevelser.
Dårlig balanse
Vi tror at dersom vi velger fritid først, så kommer vi ikke til å greie å nyte det fordi vi bare kommer til å være opptatt og distrahert av den kommende jobben vi må gjøre, skriver O’Brien til Harvard Business Review. Det kan føre til utsettelse av fritid, mer jobbing, og en større sannsynlighet for overarbeid og dårlig balanse mellom jobb og fritid.
Det er et problem, skriver han, siden ansatte ofte jobber bedre og opplever bedre trivsel etter en god pause fra arbeidet. Og trivselen kan igjen føre til at ansatte blir flinkere til å nå sine langsiktige mål.
Det finnes alltid mer arbeid, og det vil alltid finnes en unnskyldning for ikke å ta pause. Derfor definerer O’Brien tre ting man kan gjøre for å bli flinkere til å sette fritid framfor arbeid.
Tre tips
-
Spør seg selv hvorfor du er skeptisk til å belønne deg selv eller gjøre noe du synes er gøy. Hvis det er fordi du tror at du kommer til å ha det kjekkere etter arbeidet, så utsetter du fritiden på feil grunnlag.
-
Prøv og visualiser fritidsaktiviteten mer detaljert. Da er det lettere å se hvorfor det kan føre til en positiv opplevelse, og det gjør det også lettere å ”glemme” jobben.
-
Kjør noen prøveforsøk, der du prioriter moro over arbeid, og gjør det når det ikke står så mye på spill. Gjør noe du synes er gøy når du bare har litt arbeid igjen, og kjenn på hva det gjør med deg. Det er den beste måten for å legge bort de forutinntatte meningene om hva som fungerer best at jobb, deretter fritid eller fritid, deretter jobb.
Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.