– Positivt at det forskes på dette
Espen Skorstad, psykolog som har spesialisert seg på å utvikle digitale testskjemaer for å kartlegge jobbsøkeres kompetanse, solgte i våres selskapet sitt, Cut-e, til amerikanske Aon. Han jobber nå som europasjef i selskapet, som årlig tester rundt 30 millioner jobbsøkere. Skortstad sier at han ikke kan nok om forskningsfeltet til å ha noen formening om hvorvidt det å ha karakter – de rette verdiene og holdningene – er et kjennetegn ved de beste lederne.
– Men det er bra at det forskes på dette, og resonnementet høres ikke så dumt ut. Det jeg stusser litt over, er hvordan man forstår karaktertrekk og hvordan man bryter det ned. Andre vil omtale en del av disse karakterstyrkene som trekk ved personlighet og motivasjon.
Bred modell
– Forsker Ole Boe ved Forsvarets Høgskole viser til at det er en svakhet ved personlighetstester at de ikke kartlegger holdninger og verdier?
– Personlighetstester kartlegger ikke holdninger og verdier, det er helt riktig. I denne forskningen høres det imidlertid ut som om man skal kartlegge flere psykologiske begreper, som kan grense opp mot personlighet, motivasjon, interesser, evner og beslutningstaking. Det høres ut som om modellen er ment å inkludere relativt mye, på godt og vondt.
Treffsikkerhet
Espen Skorstad mener at treffsikkerhet i rekruttering først og fremst handler om tre faktorer: produksjon – hvor godt personen gjør det i jobben, kontraproduksjon – om dette er en person som lager trøbbel og bråk, og om medborgerskap (citizenship) – om du er en er en ålreit fyr på arbeidsplassen og går foran med et godt eksempel.
Andre vil omtale en del av disse karakterstyrkene for trekk ved personlighet og motivasjon
Han viser til at evner og intelligens er det som best forutser produktivitet. Mens det for å luke ut kontraproduktive medarbeidere er mest treffsikkert å se på personlighetstrekk. Eksempelvis ledere med narsissistiske trekk eller medarbeidere som til stadighet kommer med hvite løgner for å dekke over manglende gjennomføringsevne.
- LES OGSÅ: – Kjenner ikke til forskning på feltet
– Når det gjelder medborgerskap, hvor verdier og holdninger spiller en sentral rolle, så bruker vi egne spørreskjemaer for å måle dette. Her kan vi for eksempel stille åpne spørsmål, rettet mot hvordan han eller hun ser for seg den ideelle arbeidsplass, eller mindre gjennomsiktige spørsmål som røyker ut personens verdigrunnlag.