Valser din bedrift rundt i mørke når kommer til digitlaisering og ny teknologi?

Foto

NTB-scanpix. 

Norske ledere møter teknologiutviklingen med skrekkblandet fryd

Publisert: 17. oktober 2017 kl 10.32
Oppdatert: 17. oktober 2017 kl 10.34

En fersk undersøkelse av Opinion på oppdrag av Aftenposten viser at teknologi har blitt stadig viktigere for norske ledere. Hele 69 prosent av de 500 spurte norske lederne mener at teknologi vil være viktig for deres virksomhet fremover sammenlignet med 63 prosent i fjor.

– Ledere i tjenesteytende næringer er mer obs på de teknologiske endringene som vil ramme deres bransje sammenliknet med de som jobber i primærnæringer eller bygg, anlegg- og transport. Disse er minst bekymret for store teknologiske endringer, sier Ole Petter Nyhaug, kreativ leder i Opinion.

Ni av ti ledere er enig i at samfunnet står foran store teknologidrevne endringer, mens bare én prosent mener at teknologi er mindre viktig.

– Jeg har en mistanke om at ikke alle forstår hvilke endringer de står overfor. De tenker lineært og ikke eksponentielt, legger Nyhaug til.

Robotene kommer

Den teknologien som vil endre næringslivet mest fremover mener norske ledere er robotisering og automatisering. Bare 22 prosent tror outsourcing vil få betydning for endringer de neste 10 årene. 38 prosent tror det grønne skiftet vil spille en stor rolle.

Saken fortsetter under annonsen

88 prosent mener teknologisk utvikling og digitalisering har flere positive enn negative effekter, ikke minst for sin egen bedrift.

– Mange har egentlig ikke tatt innover seg at det kommer et ganske brutalt skift. Det snakkes bare delvis om dette på styrerommet, sier Bente Sollid Storehaug, administrerende direktør i teknologiselskapet Wizaly Nordic AS.

Hele 66 prosent av lederne tror den teknologiske utviklingen vil ha en positiv utvikling på omsetningen og 69 prosent mener utviklingen vil være lønnsom. 61 prosent tror også at teknologi vil være bra for kjernevirksomheten.

På rekrutteringen ser det derimot dystert ut. Bare 29 prosent av lederne tror teknologi vil ha en positiv innvirkning på antall ansatte.   

Mangler modenhet

Saken fortsetter under annonsen

Norske ledere ser også utfordringer med den digitale revolusjon. Blant annet mener 30 prosent av de spurte at det er manglende investeringskapital og finansiering for å gjennomføre de nødvendige teknologiske endringene.

– Digital modenhet går på kultur, å tenke at man står inne i en digital transformasjon, at man er en del av internett-økonomien eller det industrielle internettet, at man skal robotisere og automatisere. Det går ut på hvor gode virksomheten er på å iverksette digitale strategier og velge de riktige teknologiene. Selve fundamentet for alle i dag ligger å investere i innsikt -  hvilken innsikt sitter vi med over det som foregår, sier Storehaug.

Ledere eksponeres ikke for teknologi

28 prosent av lederne mener at kundene deres og markedet mangler modenhet. Én av fem ansatte mangler også spisskompetanse. 15 prosent av lederne forteller at det er manglende evne til å prioritere omstilling og investeringer på bekostning av kjernevirksomheten.

Ikke kopier andre

Storehaug er tydelig på at de lederne som velger å kopiere andre virksomheters digitale strategier, aldri vil ta ledelsen.

Saken fortsetter under annonsen

– Hvis man løper etter og kopierer, kommer man alltid bakerst i løpet. Fremtiden tilhører de som klarer å bryte med det som har vært den historiske retningen og skape noe nytt. Innovasjon handler ikke om å ta noe fra en annen aktør. Det gjelder å bryte med mye man har lært, sier hun.

Samtidig peker hun på at mye bra har blitt gjort på digitaliseringsfronten i offentlig sektor.

Det var ikke noe tvil om at norsk næringsliv mener Høyre er det mest fremtidsrettete og moderne partiet.

– Vi har kommet langt med digitalisering av banktjenester, men det er fremdeles en vei å gå. Norge er absolutt ikke den verste i klassen.

Professor i tjenesteinnovasjon og leder av Center for Service Innovation ved Norges Handelshøyskole, Tor W. Andreassen, mener problemet ligger i ledernes forståelse av markedet i fremtiden.

Saken fortsetter under annonsen

– Ledere eksponeres ikke for teknologi. Man trenger ikke være ekspert på teknologi, men mitt tips er å bli venn med teknologien og finne ut hva som skjer. Hvis man ikke gjør det, går mulighetene hus forbi og mulighetene for å lage nye markedstilbud, sier han.

Høyre klar favoritt

Undersøkelsen viser at Høyre er det politiske partiet med høyest troverdighet innen teknologisk utvikling og digitalisering blant bedriftsledere.

– Det var ikke noe tvil om at norsk næringsliv mener Høyre er det mest fremtidsrettete og moderne partiet. Dette kom kanskje ikke som noen bombe, sier Nyhaug.

Hele 54 prosent svarer nemlig at Høyre vil føre landet i riktig retning gjennom digitaliseringen, mens 17 prosent av lederne tror ingen av partiene har gode digitale fremtidsplaner. Bare fem prosent tror Arbeiderpartiet er rett parti for jobben.      

Tallene ble presentert under Aftenpostens årlige teknologikonferanse. 

Saken fortsetter under annonsen