Foto

Dreamstime

Atferdsforskning

Kvinner blir forskjellsbehandlet

Publisert: 24. oktober 2017 kl 10.50
Oppdatert: 24. oktober 2017 kl 10.57

Kvinner er underrepresenterte i lederstillinger, har vanskeligere for å bli forfremmet, og tjener dårligere enn menn. Noe av årsaken kan være barn, viser nyere forskning, men andre spør også om det er noe i atferden hos kvinner og menn som er forskjellig, og kan forklare ulikhetene.

Tre av disse er Stephen Turban i McKinsey, Laura Freeman i Recruiting Analyst og Ben Waber i Humanyze.

De så at det er lite konkret data på kvinners atferd på arbeidsplassen, og bestemte seg for å studere dette ved å montere på sensorer på både menn og kvinner i en virksomhet. Det forklarer de til Harvard Business Review.

100 ansatte i en organisasjon fikk sensorer, som dokumenterte bevegelse, nærhet til andre sensorer, hvor mye og hvor høyt personen snakket. På denne måten kunne Turban, Freeman og Waber måle hvilke personer som snakket med hvem, hvor de snakket, hvor lenge de snakket og hvem som dominerte samtalen. I tillegg observerte de hvor mye tid som ble brukt i møter og til epostkommunikasjon.

Siden færre kvinner blir forfremmet og ender i topplederstillinger forventet de å finne færre samtaler mellom kvinner og ledere, og at kvinner tok mindre styring i disse samtalene. Men det viste seg ikke å stemme. Kvinner og menn oppførte seg overraskende likt: de hadde like mange samtaler, både med kolleger og ledelsen, og hadde nesten helt like arbeidsrutiner.

Saken fortsetter under annonsen

Kvinner blir behandlet annerledes

Hvis atferden er tilnærmet identisk, hva er da utslagsgivende for at kvinner ikke kommer seg opp og fram i virksomhetene? I studien til Turban, Freeman og Waber viser resultatene at det sannsynligvis ikke handler om atferd man selv har, men hvordan man blir behandlet.

Kvinners egen atferd påvirker ikke mulighetene deres til å få topplederposisjonene – det er hvordan kvinner blir behandlet av andre som reduserer disse mulighetene, ifølge studien.

Én forklaring kan være at menn blir lenger på samme arbeidsplass enn kvinner, som heller velger familie over karriere. Tidligere forskning har dessuten vist at kvinner blir sett på som mindre engasjerte i jobben når de får barn, mens menn blir sett på som mer ansvarlige.

To tiltak

Det er et problem at kvinner blir forskjellsbehandlet på denne måten, skriver Turban, Freeman og Waber, og ifølge den nye forskningen kan ikke problemet løses bare gjennom utviklingsprogrammer for kvinner – forskjellsbehandlingen må ned. Forfatterne foreslår noen potensielle tiltak:

Rekrutteringsprosessen bør utvides med flere kandidater og mer mangfold. Forskning viser at dersom man vurderer en større gruppe, med både kvinner og menn, til samme stillingen, så øker sannsynligheten for at hver enkelt kandidat blir behandlet rettferdig.

Saken fortsetter under annonsen

Ettersom kvinner og menn stifter familie havner mange kvinner i en posisjon der de må velge mellom jobb og familie. Her er det viktig at ledelsen støtter avgjørelsene til sine ansatte, og justerer arbeidskravene deretter, slik ingen føler at de må velge det ene eller det andre.

Nyhetsbrev
søn 20.02.2022 23:47

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.