Foto

Denisismagilov, Dreamstime

Digitalisering

Lukker norske ledere øynene?

Publisert: 21. august 2017 kl 10.43
Oppdatert: 11. november 2021 kl 11.22

Norge ligger fremdeles på verdenstoppen i arbeidsglede, men under overflaten ligger det noen utfordringer som norske arbeidsgivere må ta tak i hvis Norge skal være konkurransedyktig som nasjon i en stadig mer digitalisert og globalisert virkelighet. Det mener HR Norge, som sammen med Ennova gjennomfører undersøkelsen Global Employee and Leadership Index (GELx), en årlig undersøkelse om arbeidsglede og andre faktorer på arbeidsplassen.

Ledere med skylapper?

Digitalisering og automatisering er det «alle» snakker om innenfor strategi og ledelse. Like fullt svarer 94 prosent av de norske lederne i undersøkelsen at medarbeiderne deres har den kompetansen som kreves i enheten. HR Norge stiller spørsmål ved om lederne har tatt innover seg alvoret i de endringene som skjer.   

– Et bekymringsfullt funn sett i lys av hva vi vet om endringene vi står overfor som følge av digitalisering og automatisering, kommenterer Even Bolstad, daglig leder i HR Norge, i en pressemelding.

Under Arendalsuka la YS fram tall fra årets Arbeidslivsbarometer som viste at fire av ti arbeidstakere frykter at roboter vil overta jobbene deres. Ifølge Arild Steen Henriksen, direktør ved Arbeidsforskningsinstituttet, er frykten berettiget, skriver digi.no. HR Norge viser i sin rapport til at amerikanske myndigheter spår at 65 prosent av elevene som i dag går på barneskolen, vil gå ut i jobber som ennå ikke finnes.

I verdenstoppen i arbeidsglede

Funnene fra undersøkelsen fra HR Norge og Ennova viser for øvrig at Norge igjen ligger i verdenstoppen i arbeidsglede - på andreplass i Europa og på femteplass globalt. Norge lå enda litt høyere på listen i fjor, men er i år blitt forbigått av andre som har målt høyere arbeidsglede. I Europa er det nå Danmark som ligger på topp.

Saken fortsetter under annonsen

Arbeidsgleden i Norge har imidlertid ikke gått ned. Den ligger på et stabilt, høyt nivå, slik den har gjort det helt siden målingene i denne undersøkelsen ble startet i 2004.

I verdenstoppen i å ta jobben med hjem

Vi er også - sammen med våre kolleger i Sverige og Danmark - i verdenstoppen i å ta med oss jobben hjem, viser tallene i undersøkelsen. For påstanden «jeg tenker sjelden på arbeidet når jeg er borte», svarte hele 63 prosent av de norske arbeidstagerne i nedre del av skalaen. Underforstått: De tenker på jobben på fritiden.

Om det er positivt eller negativt å ta med seg jobben hjem, avhenger av øynene som ser. Men et kjennetegn for det nordiske arbeidslivet er, ifølge HR Norge, en integrasjon mellom jobb og fritid. Vi tar med oss jobben hjem, men vi tar også med oss privatlivet på jobben. HR Norge skriver i sin rapport at dette ser ut til å fungere nokså greit. Vi er tross alt i verdenstoppen i arbeidsglede.

 

Undersøkelsen Global Employee and Leadership Index er gjennomført blant 40.000 ansatte i 42 land. Fra Norge har 5.600 personer deltatt.

 

Saken fortsetter under annonsen