Foto

Anita Myklemyr

Leverer milliardfortjeneste – mens de er i omstilling

Publisert: 1. november 2017 kl 10.52
Oppdatert: 1. november 2017 kl 15.56

Da Statoil Fuel & Retail ble solgt til det kanadiske konsernet Alimentation Couche–Tard i 2012, svelget Jacob Scram, tidligere toppsjef i Statoil Fuel & Retail ASA, skuffelsen over at han ikke lenger var leder for et selvstendig børsnotert selskap, og bestemte seg for å spille på lag med oppkjøperne. I overgangen fra det som var Statoil-stasjonene til det som skulle bli til merkevaren Circle K – et navn de færreste i Norge hadde hørt om – tok Schram sin største forretningsmessige risiko noensinne.

* Les toppsjef Jacob Schrams historie om veien fra Statoil til Circle K – de personlige og de strategiske valgene – her.

Ville de lykkes med skiftet av merkenavn? I våres opplyste Circle K til Ukeavisen Ledelse at salget hos stasjoner i Norge som hadde skiftet navn (Circle K) i 2016 hadde økt mer enn det salget hos stasjoner som ikke hadde skiftet navn (Statoil).  Tor W. Andreassen, professor i innovasjon ved Norges Handelshøyskole uttalte at dette var uvanlig, all den tid det vanlige er at du får en negativ reaksjon i markedet etter et navneskifte – før det tar seg opp igjen.

Milliardfortjeneste

Nå viser årsregnskapet per april 2017 at Circle K Europa – hvor det som tidligere var Statoil Fuel & Retail utgjør den største andelen – leverer en bruttofortjeneste på 1,6 milliarder dollar, eller 13,2 milliarder kroner, skriver Finansavisen.

Om dette er et bedre eller dårligere resultat enn forventet under den omstillingen som pågår, vil ikke kommunikasjonssjef Pål Heldaas kommentere overfor Dagens Perspektiv. De ikke går ut med prognoser på Europa-nivå. Men resultatet kan han si noe om:

– Vi er godt fornøyd med resultatutviklingen for regnskapsåret 2017, sier Heldaas, som forteller at også første kvartal 2018 (avvikende regnskapsår) var et kvartal med vekst i bruttofortjenesten for Couche-Tard og Circle K i Europa.

Saken fortsetter under annonsen

– Vi oppnådde en bruttofortjeneste (gross profit) på 3,5 milliarder norske kroner, noe som er en vekst på 16 prosent målt mot første kvartal året før. Dette er drevet av både oppkjøp og gode resultater for den eksisterende virksomheten.  

Dette skjer mens rebrandingen fra Statoil til Circle K fremdeles pågår for fullt i Europa.

– I 2016 merket vi om stasjonene i Skandinavia, nå i 2017 holder vi på med Baltikum og Polen. Baltikum er hovedsaklig ferdig, i Polen – hvor vi har over 300 stasjoner – pågår navnendringen for fullt. I 2018 skifter også Statoil-stasjonene i Russland og Topaz-stasjonene i Irland til Circle K, opplyser Heldaas.

Eksperimenterer med butikk-konsepter

– Har det skjedd noe med selve stasjons-konseptet underveis? Har det vært noe innovasjon?

– På de norske stasjonene har det først og fremst vært endring utvendig; en fasadeendring. Men vi eksperimenterer med nye konsepter innenfor butikk, først og fremst på nybygde stasjoner. Vi har for eksempel en stasjon på Økern som er helt annerledes. Vi dreier de nye konseptene mot satsing på mat. Helt siden 2012 har ønsket vært økt vektlegging på butikkene. Bildet i Europa er at størstedelen av inntjeningen kommer fra drivstoff, men med tanke på fremtiden ønsker vi flere bein å stå på. Vi ser at det kommer en omstilling innenfor energi, som gjør at vi ønsker å bygge opp inntekter på andre områder enn drivstoff. Og i Nord-Amerika ser vi at størstedelen av inntektene kommer fra butikk.