– Den enkleste måten å kvitte seg med folk er å tilby sluttpakker. Til og med ganske små sluttpakker hjelper – av og til er det nok å la folk få slippe å jobbe ut oppsigelsestiden, sier arbeidsrettsadvokat Nicolay Skarning.

Foto

Dreamstime

Helt nye stillinger er nøkkelen til å bli kvitt ansatte med feil kompetanse

Publisert: 4. desember 2017 kl 10.01
Oppdatert: 4. desember 2017 kl 10.01

Av og til kan en virksomhet tenke seg å kvitte seg med enkelte arbeidstakere og ansatte nye samtidig – kanskje for å få inn bedre og riktigere kompetanse. Det er ikke en gyldig oppsigelsesgrunn å erstatte en arbeidstaker med noen som er litt bedre. Man må tilby den ansatte en annen passende stilling i virksomheten. Arbeidslivseksperter påpeker også at man bør heve kompetansen internt før man rekrutterer ny kompetanse.

Trenger helt ny kompetanse

Ifølge arbeidsrettsadvokat og partner i Kvale, Nicolay Skarning, er det imidlertid ikke en umulig oppgave å gjennomføre oppsigelser og nyansettelser samtidig, så lenge prosessen er riktig. Til Dagens Næringsliv forteller han at det ikke er så vanskelig som man tror å kvitte seg med ansatte som har «feil» kompetanse.

– Man må ha saklig grunn for å si opp folk, men en bransje i endring kan i seg selv gi grunnlag for nedbemanning. Spesielt når man trenger helt ny kompetanse som krever en helt ny utdannelse og ikke bare et kurs på noen uker, sier han.

Opprett nye stillinger

Saken fortsetter under annonsen

Løsningen er å opprette reelt helt nye stillinger som beskrives så nye som mulig i stillingsannonsen.

– Formulerer man den nye kompetansen man er på jakt etter for vagt, er man fort på tynn is og lettere å angripe for fagforeningene. Bedriften har bevisbyrden og må legge fram dokumentasjon på at den har behov for folk med helt ny kompetanse, sier Skarning til DN.

Dersom arbeidsgiver har dokumentert nedbemanningsbehovet, foretatt korrekt saksbehandling og formidla dette på en god måte til både ansatte og tillitsvalgte, så kan nedbemannings- og erstatningsprosessen gå ganske smertefritt.

– Bedriften må stille seg spørsmålet «hvem må ut, og hvorfor?» Da unngår man lettere de subjektive vurderingene. Man bør prøve å ta i betraktning de objektive kriteriene, som ansiennitet, kompetanse og egnethet, sier han. 

Nyhetsbrev
søn 20.02.2022 23:47

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.