Foto

Dreamstime

Generasjon leder, generasjon gründer og generasjon teknologi

Publisert: 28. august 2017 kl 11.47
Oppdatert: 28. august 2017 kl 11.57

I nær framtid kommer generasjon X, Y og Z (se faktaboks) til å jobbe sammen på arbeidsplasser rundt omkring i verden. Mange har undersøkt hvordan dette kommer til å utarte seg. Milleniumsgenerasjonen har blitt stemplet som late av generasjon X, mens generasjon Y samtidig har liten tro på generasjonen som kommer etter dem. Og både Y og Z er mer teknologisk oppegående enn X. Men stemmer det?

En ny undersøkelse, gjennomført av den franske handelshøyskolen INSEAD og HEAD Foundation, har sett på 18.000 studenter og medarbeidere innenfor alle tre generasjonene, på tvers av 19 land. Resultatene avdekker både forskjellene og likhetene mellom disse gruppene innenfor flere kategorier, blant annet lederambisjoner, gründerambisjoner og teknologiavhengighet på arbeidsplassen.

Det skriver Henrik Bresman og Vinika D. Rao ved INSEAD til Harvard Business Review.

Lederambisjoner

Undersøkelsen viser at rundt seks av ti har lederambisjonene innenfor alle tre generasjonene. Men selv om generasjonene er forholdsvis like, så har nordiske studenter og ansatte mindre lyst til å bli leder. I Norge hadde bare 47 prosent lederambisjoner, mot 77 prosent i USA og 76 prosent i Mexico.

Det finnes likevel forskjeller på hva generasjonene ser etter i eventuelle lederstillinger. Generasjon X og Y oppgir veiledning og opplæring som interessante arbeidsoppgaver i en lederstilling, mens generasjon Z heller ser på autonomi og ansvar som viktige motivasjonskilder for å bli leder.

I alle generasjonene svarte 63 prosent av menn at de hadde lederambisjoner, mens det for kvinner ser ut til å ha blitt viktigere med lederambisjoner i de yngre generasjonene. Rundt halvparten av kvinnene i generasjon X sier at det er viktig for dem å bli leder, mens seks av ti i Y og Z sier det samme.

Saken fortsetter under annonsen

Gründerambisjoner

De to eldste generasjonene, X og Y, er ofte allerede i arbeid, og viser også større gründerånd enn de yngste. Rundt én av tre sier at de har planer om å starte sin egen bedrift en dag, mens bare én av fire sier det samme i den yngste generasjonen. De er mer opptatt av hvor de jobber.

For generasjon Z virker det som om det er viktigere å jobbe i et stort, internasjonalt firma enn å starte sitt eget.

For å imøtekomme denne gründerånden bør virksomheter vurdere å gi ansatte med gründerønsker muligheter til å sette i gang oppstartprosjekter innad i firmaet, skriver Bresman og Rao.

Teknologiavhengighet

Det er kanskje ikke overraskende at generasjon Z, den yngste av utvalget, er de mest entusiastiske til ny teknologi som for eksempel virtuell virkelighet. Generasjon Y er mer nøkterne, men tror også at denne typen teknologi kommer til å påvirke arbeidshverdagen deres betydelig i løpet av de neste årene.

Saken fortsetter under annonsen

Generasjon X er skeptiske til den nye teknologien, og tror ikke den kommer til å påvirke dem nevneverdig. De blir mer engasjert av pragmatiske verktøy som prosjektlederverktøy og e-læring, skriver Bresman og Rao.

Innenfor generasjon X er imidlertid Norge blant de mest teknologikyndige i undersøkelsen, og ser på teknologi som positivt heller enn en utfordring.

Generasjon XYZ
søn 20.02.2022 23:47
  • Generasjon Z er mennesker som er født etter 1996.
  • Mennesker født fra tidlig 1980-tallet til 1996 er generasjon Y eller milleniumsgenerasjonen.
  • Generasjon X kommer etter babyboomerne, og er født mellom 1965 og 1979

Kilde: HR Norge