Foto

Calle Huth / Studio Illegal.

– Forskjell på å lyve og holde igjen

Publisert: 1. juni 2017 kl 15.09
Oppdatert: 2. juni 2017 kl 08.10

Per Anders Nordengen er foredragsholder, prest, samtaleveileder og forfatter, og har også jobbet en del med lederutvikling. Han mener at å lyve på jobbintervju er å lure seg selv.

– Det er veldig lett å pynte på ting i jobbintervju, og man tror dessverre at man gir et bedre inntrykk ved å late som i stedet for å være ærlig. Det dummeste man kan gjøre er å gi et inntrykk av seg selv som ikke stemmer med virkeligheten. For før eller siden kommer virkeligheten uansett.

Det ekte og ærlige

Nordengen sier imidlertid at det er en forskjell mellom å lyve og det å holde igjen på noe. Man trenger ikke å si alt, for det kan være ødeleggende, men det man sier skal være sant.

– Det er kanskje ikke kjempelurt å fortelle at man var sykemeldt for utbrenthet for et år siden. Slike ting er ikke nødvendigvis uetisk å holde tilbake. Man må få lov til å holde denne balansen selv, sier han.

Nordengen tror likevel at det er en styrke å være ærlig om sine særegenheter.

Alt jeg sier skal være sant, men jeg behøver ikke å si alt som er sant

Saken fortsetter under annonsen

– Rent etisk har jobbintervjuet med sannhet og løgn å gjøre. Det er et sted hvor man ikke skal lyve. Og hvis man har ting man har slitt med i livet, så er det bedre å være ærlig. En annen ting er graviditet. Det er ikke lov å spørre om en kandidat er gravid, men det er dårlig gjort å holde igjen på det. Det kommer fram etter hvert uansett.

– Men det er ikke alt som trenger å komme fram på førsteintervjuet, tilføyer Nordengen.

Han mener at kandidater som lyver i lengden kommer til å tape på det.

– Det er noe en person vil bære med seg framover i hele arbeidslivet. Spesielt hvis det er så graverende at det førte til at personen fikk sparken. Det er viktigere å være ekte og ærlig, og tenke at mange av mine dårlige sider er også min styrke.