Det var en gang jeg hadde kontroll
Flere studier innen psykologien har vist at makt, eller det å ha kontroll over egen tid, egne ressurser og egne penger, kan gi en følelse av optimisme og et økt selvbilde. Ofte kan penger og rikdom skape denne maktfølelsen, men nyere forskning viser at følelsen også er en tilstand. Det innebærer en viss midlertidighet, og tilsier også at man kan «hente fram» en maktfølelse gjennom gode forberedelser. Det skriver David Dubois, førsteamanuensis i markedsføring ved den franske handelshøyskolen INSEAD.
Nostalgisk makt
Ett enkelt grep kan for eksempel være så enkelt som å tenke tilbake på en gang der man følge at man hadde full kontroll. Kanskje en gang da man kom med en god kommentar under et viktig møte eller holdt en fantastisk presentasjon.
– Denne typen mimring tilbake til en gang da man kjente en maktfølelse har vist seg å påvirke hvordan man tenker, føler og handler i sosiale situasjoner, og er også koblet til bedre prestasjoner på jobbintervju, presentasjoner eller eksamen, skriver Dubois.
Dubois har blant annet studert MBA-studenter som var på opptaksintervju hos en handelshøyskole. Én gruppe kandidater fikk før intervjuet beskjed om å skrive om en gang de hadde kjent på makt og kontroll. Denne gruppen hadde mye større sannsynlighet til å bli tatt opp enn de som ikke tenkte tilbake på en kontrollsituasjon.
Men hvor enkelt er det å huske disse situasjonene der man kjente på en maktfølelse?
Gode maktminner
Forskningen til Dubois har vist at effekten av «kontrollmimringen» er avhengig av hvor tilgjengelige disse minnene er.
Jo lettere det er for en person å hente fram et maktminne, jo større er sannsynligheten for at man føler seg selvsikker og tør å stå imot motstand og ivareta egne interesser. Men desto større sannsynlighet er det også for at personen blir egoistisk og bare handler ut ifra egne interesser, og til og med går imot felles interesser.
– Men det er ikke alltid like lett å huske tilbake på en gang man følge at man hadde kontroll. Mennesker med dårligere sosioøkonomiske forutsetninger kan ha vanskeligere for å hente fram slike minner. I andre tilfeller kan situasjonen i seg selv gjøre det vanskelig å huske tilbake. En student som føler seg helt hjelpeløs før eksamen kan ofte kjenne det vanskeligere å huske tilbake til et kontrollminne enn en student som er bedre forberedt, forklarer Dubois.
Bygg nye minner
Disse forskjellene i hvor enkelt det er for ulike personer å hente fram kontrollminnene sine er viktig å ta høyde for, mener Dubois.
– Man må legge til rette for at ansatte kan finne tilbake til disse minnene uten store vansker. Og det kan gjøres gjennom å lage nye makt- og kontrollminner. Gi de ansatte ressurser, kunnskap, autonomi og status, og involver dem i prosjekter og aktiviteter for å skape situasjoner der de føler mestring. På lang sikt vil det gagne både de ansatte og organisasjonen, avslutter han.
Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.