Foto

Dreamstime

6 tips

Bli en leder man kan stole på

Publisert: 4. mai 2017 kl 10.26
Oppdatert: 4. mai 2017 kl 10.26

Tillit – det trenger ikke å være basert bare på rasjonalitet, og ikke bare på følelser. Av og til kommer tilliten av seg selv, og av og til må man jobbe for det. Oftest er det en gjensidig dans, der lederens tillit til sine ansatte blir gjengjeldt med de ansattes tillit til lederen.

Nettstedet Random Acts of Leadership skriver at den beste måten å bygge eller gjenoppbygge tillit på er å handle – ikke bare snakke om intensjoner, men å faktisk handle. De oppsummerer seks punkter som kjennetegner pålitelige ledere:

Hold avtaler: En leder som hele tiden lar sine ansatte vente sender ut signaler om at hen ikke respekterer tiden deres. Det gjelder også når avtalen skjer på lederens eget kontor. Møt opp i riktig tid, og vær klar når ansatte kommer til kontoret ditt.

Vær forberedt: Vi elsker møter, og jo flere møter desto større er sjansene for å møte opp uforberedt. Det er å kaste bort både egen og andres tid.

Unngå sladder og hemmeligheter: Det er én ting å ventilere – det er noe annet å sladre. Ta problemene du har med dem det gjelder. Informasjon som har blitt gitt deg i konfidensialitet eller med ønske om at det ikke sies videre skal holdes på. Hvis du må si «dette sier du ikke videre til noen», så er det et godt tegn på at du ikke burde fortelle det i det hele tatt.

Saken fortsetter under annonsen

Innrøm når du ikke har svaret: Ledere kan ikke vite alt. Men man kan være klar på at man ikke gjør det. Å innrømme at man ikke alltid har svaret viser de ansatte at man er klar over sine styrker og sine begrensninger.

Gi anerkjennelse: Å ta æren for arbeidet noen andre har gjort er nedbrytende både for tilliten og kredibiliteten. Gi ros der rosen er fortjent.

Be om tilbakemeldinger: Det er tillitsbyggende å vite at ens meninger teller. En leder som ber om tilbakemeldinger og innspill fra sine ansatte viser at medarbeidernes syn er viktig.

Lederbibliotek
søn 20.02.2022 23:47

Har du spørsmål om ledelse?

I vårt lederbibliotek finner du ekspertrådene, fagartiklene og verktøyene som hjelper deg som leder.

Gå til Lederbiblioteket.