Behandler psykisk og fysisk sykdom likt
Togprodusenten Bombardier har på ett år halvert de stressrelaterte sykemeldingene sine. De 1.700 ansatte hadde totalt et sykefravær på over seks måneder på grunn av stress. Nå er det nede i tre måneder.
Bak denne nedgangen lå en grunnleggende idé: alle organisatoriske og sosiale spørsmål og utfordringer ved arbeidsmiljøet skal håndteres på samme måte som alt annet.
– På denne måten kunne vi gjøre disse sakene like saklige og konkrete som utfordringer knyttet til fysisk arbeidsmiljø, sier Petra Skoglund, personalsjef for Bombardier Transportation Sweden AB, til den svenske arbeidsmijøavisen Arbetsliv.
For meg er det en selvfølge å behandle psykiske og fysiske lidelser på samme måte
De rapporterer inn risikoer og utreder potensielle behandlingstilbud, helt fra de aller mest utsatte til den minste risikoen. Resultatet er at man fanger opp ansatte som er i faresonen for å utvikle lidelser som overbelastning og stress, som man tidligere ikke hadde greid å oppdage.
Egen stresstatistikk
I tillegg har de opprettet et eget nøkkeltall på stressrelatert sykefravær, noe som gjør at de lett kan følge med på hvor den stressrelaterte risikoen ligger, og hvor man skal sette inn tiltak.
– Denne kunnskapen gjør at vi kan jobbe med stress på samme måte som med fysiske sykdommer. Vi kan gi lederne de verktøyene de trenger for å håndtere situasjonene, noe som bidrar til at ansatte kan komme raskere tilbake i arbeid. Det blir dessuten lettere å snakke om psykisk sykdom på arbeidsplassen, sier Skoglund.
– Mangler det felles arbeidet
– For meg er det en selvfølge å behandle psykiske og fysiske lidelser på samme måte. Mennesker er hele, og stresslidelser er en fysisk lidelse det også. Da må man selvfølgelig behandle det på samme måte, sier fagansvarlig i Idébanken, Anne-Grethe Martinussen.
Selv om Norge har noen bedrifter som er veldig flinke til dette, så forteller Martinussen at våre skandinaviske naboer, spesielt Danmark, er mye flinkere til å jobbe aktivt med stress og arbeidsmiljø.
- LES OGSÅ: Slik oppdager du farlig stress
– Søker du på artikler om stress, så finner du veldig mye dansk forskning. De har brukt mye mer tid og ressurser på det. De har en oppfatning av at stress rammer den enkelte, men skal løses i fellesskap. I Norge har man vært mer opptatt av individet, og ikke hvordan bedriften kan arbeide stressforebyggende.
Martinussen sier at bedrifter bør bli mer opptatt av de faktorene som skaper stress i bedriften, og jobbe med dette sammen, i stedet for å overlate alt arbeidet til individet og deres individuelle oppfatning av stress.
– Det å sende folk på dagskurs for å lære å håndtere stress er vel og bra, men når stressnivået fortsatt er like høyt i bedriften har det lite for seg. Man får kanskje noen verktøy man kan bruke, men det tar ikke lang tid før stressopplevelsen er tilbake, sier hun.
Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.