3 kjennetegn ved de beste toppsjefene
Toppsjefer som har klart å snu selskaper fra konkurs til økonomisk opptur. Toppsjefer som står bak omfattende strategiske snuoperasjoner – og lykkes med det. Det finnes noen toppsjefer der ute som går for å være eksepsjonelt gode når det kommer til å levere økonomiske resultater, og konsulentselskapet McKinsey har forsøkt å finne ut hva det er som kjennetegner dette A-laget av toppsjefer.
McKinsey omtaler tematikken i en artikkel på sine egne hjemmesider, og ifølge analyser de har gjort av toppsjefer i store selskaper som øker avkastningen til aksjonærene sine mest, er dette tre av kjennetegnene som går igjen:
Kjennetegnene
* De fleste av de beste toppsjefene er rekruttert utenfra – ikke fra egne rekker. Sammenlignet med en gjennomsnittlig toppsjef, er det ifølge McKinseys tall dobbelt så stor sannsynlighet for at en eksepsjonelt god toppsjef er rekruttert utenfra.
* Eksepsjonelt gode toppsjefer gjennomfører oftere enn andre toppsjefer strategiske endringer i løpet av sine første to år som toppledere. For å få fart på de strategiske endringene kan det kreves at man frigir ressurser ved å kutte kostnader i mindre prioriterte deler av virksomheten. De beste toppsjefene gjennomførte slike kutt oftere enn andre toppsjefer.
* De beste toppsjefene gjennomførte sjeldnere enn andre toppsjefer endringer organisasjonsstruktur og toppledergruppe i løpet av sine to første år som toppsjef.
Økonomiske resultater
Funnene ovenfor er hentet fra en stor analyse McKinsey har gjort av 600 toppsjefer i de 500 største børsnoterte selskapene i USA (S&P-listen) over en periode på ti år (2004-2014). I forlengelsen av analysen trakk de ut data for de lederne som de definerer som eksepsjonelt gode; i denne sammenhengen forstått som de fem prosentene av toppsjefene som leverer størst økning i avkastning til aksjonærene sine (total shareholder return). «Kravet» for å komme med på listen er at avkastningen til aksjonærene skal ha økt med over 500 prosent i perioden.
Tidligere har Dagens Perspektiv omtalt resultater fra analysen som handler om endringer iverksatt av alle nye toppledere i analysen. Her viste resultatene som følgende resultater:
* organisasjonsendringer (redesign) samvarierte positivt med økt avkastning til aksjonærene (total shareholder return) for selskaper som hadde gjort det godt økonomisk
* strategiske endringer samvarierte positivt med aksjonæravkastning i selskaper som tidligere hadde gjort det dårlig, men var mindre til hjelp i selskaper som hadde gjort det bra
* endringer i ledergruppa ga en mindre positiv samvariasjon for selskaper som gjorde det dårlig. I veldrevne selskaper ble imidlertid verdier ødelagt hvis man gjorde det samme.
Ikke like bastant
McKinsey finner i sine analyser at de toppsjefene som leverer best resultater, er rekruttert inn utenfra. Tall fra det konkurrerende konsulentselskapet Strategy& i PwC, som i 15 år har analysert topplederskifter i verdens største selskaper, har tidligere vist det motsatte: at det er internt rekrutterte toppledere som leverer de beste resultatene.
Fjorårets analyse fra Strategy& viste imidlertid at for tredje år på rad at toppsjefer utenfra leverte de beste resultatene. Per-Ola Karlsson, partner i Strategy&, uttalte likevel til Dagens Perspektiv/Ukeavisen Ledelse at han mener at man ikke kan konkludere bastant med at de eksternt rekrutterte sjefene er de beste. Han viser til at forskjellen mellom resultatene til internt og eksternt rekrutterte toppsjefer fremdeles er liten.