10 tegn på at lederen tar deg for gitt
Å bli tatt for gitt er ikke en hyggelig følelse. Du får høre det dersom du gjør noe galt, men når du gjør noe positivt gir ikke sjefen deg så mye som et nikk. «Som forventet», sier hen kanskje. «Hvis jeg ikke er fornøyd hadde du hørt fra meg», sier hen kanskje.
Liz Ryan, grunnlegger og leder av HR-tankesmien Human Workplace, skriver til Forbes at det er flere ting du kan gjøre i disse tilfellene, men hvordan vet du egentlig at lederen tar deg for gitt?
-
Lederen gir deg de vanskeligste og mest prestisjetunge prosjektene, men gir deg ikke anerkjennelse for å fullføre dem.
-
Lederen er avhengig av deg for å få sin egen jobb gjort, men du blir aldri takket.
-
Sjefen din forventer at du er tilgjengelig både dag, kveld og natt.
-
Sjefen din respekterer ikke fritiden din og familielivet ditt, og gir deg gjerne kveldsoppgaver selv om du allerede har gitt beskjed om at du er utilgjengelig.
-
Du blir oppfordret til å komme med tanker og idéer, men du får svært lite informasjon om de store linjene i virksomheten.
-
Du blir ofte spurt om råd, men får sjelden tilbakemelding på om rådene var nyttige eller gav gode resultater.
-
Du har håndtert en situasjon feilfritt, og lederen «belønner» deg med å gi deg enda flere og vanskeligere oppgaver.
-
Hvis du spør om mer ressurser, tid, utstyr eller hjelp, er svaret nei.
-
Navnet ditt stiger aldri over din nærmeste leders nivå, uansett hvor viktig du er for resultatene både to og tre nivåer over deg.
-
Når du ber om tilbakemelding på innsatsen din får du beskjed om at du ikke trenger å bekymre deg hvis du ikke hører noe – men du kommer til å høre det hvis lederen ikke er fornøyd.
Hvis du befinner deg i en slik situasjon, så har du fortsatt et valg, skriver Liz Ryan. Du kan forsøke å endre situasjonen her og nå, eller se deg rundt etter et nytt sted å jobbe. Det er faktisk ikke slik at alle arbeidsgivere fortjener arbeidskraften din.
Hvis du sier til lederen din at du ikke føler du blir sett, og at du trenger mer tilbakemelding, og sjefen din likevel fortsetter i samme sporet, så er det kanskje på tide å vente ljåen mot nye åkere, mener Ryan.
Selvledelse: Lær deg å si nei
Tom Karp, professor i ledelse ved Høyskolen Kristiania, forklarer hvorfor det er viktig å lære seg å si nei:
Se hele videoen om rekruttering, flere ledelsesvideoer og les utdypende artikler i lederbiblioteket.
Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.