Når ledere er åpne om følelser, vekker det tillit hos medarbeiderne, mener ekspert på rettferdighetsledelse Morten Eikeland.

Foto

CC.

Rettferdighetsledelse er «god business»

Publisert: 20. desember 2016 kl 10.14
Oppdatert: 20. desember 2016 kl 10.30

Det er positivt at ledere viser følelser. Det mener Morten Eikeland, seniorkonsulent i ledelse- og organisasjonsutviklingsmiljøet AFF. Han mener at det å være åpen om hvordan man har det, vekker tillit hos de ansatte.

Særlig i tider med omstilling og nedbemanning er åpenhet viktig, fordi de ansatte har et større behov for informasjon.

– I nedgangstider øker behovet for informasjon, sikkerhet og for å forstå tanken bak beslutninger. Pressede ledere går ofte i gang med beslutninger om nedbemanning, men undervurderer betydning av å gi en god begrunnelse for hvorfor endringene skjer og hva det betyr for de ansatte, sier Eikeland i et intervju i Lederne.

Samtidig fører mangel på god informasjon og åpenhet til rykter.

Rettferdighetsledelse

Noen ganger må virksomheten må stramme inn eller innføre mer kontroll grunnet trangere økonomiske tider. Men når ledelsen ikke forklarer de ansatte hvorfor den gjør som den gjørm skaper det en opplevelse av urettferdighet.

Saken fortsetter under annonsen

– Ansatte reagerer ikke nødvendigvis bare på beslutningen, men vel så mye på å bli utelatt fra å delta i prosessen som fører til beslutningene, sier Eikeland.

Det setter lederen på prøve, og Eikeland mener ledere kan ty til såkalt rettferdighetsledelse for å bedre relasjoner og motivere ansatte i nedgangstider.

Eikeland viser til forskning som viser at medarbeidere som opplever arbeidsforholdene som rettferdige har sterkere motivasjon, er mer effektive og har større tillit og lojalitet overfor ledelsen.

Han orklarer at det å lede rettferdig fører til mindre belastning for både ledere og ansatte i nedgangstider. Rettferdighetsledelse er «god business» mener han.