Det kritiske er å dyrke fram et kollektivt, globalt lederskap.

Foto

Alexis Brown CC.

Hva skal til for at multinasjonale team lykkes med samarbeid?

Publisert: 22. desember 2016 kl 09.34
Oppdatert: 22. desember 2016 kl 09.59

Hva kjennetegner multinasjonale team som får samarbeid til å fungere? 250 MBA studenter fra over 40 land har studert 36 multinasjonale team for å forsøke å finne svar.

Resultatene viser at det kritiske er å dyrke fram det som omtales som et kollektivt, globalt lederskap - og å ha en lærende teamholdning på veien.

Yih-Teen Lee fra IESE og Minna Paunova fra Copenhagen Business School har sett nærmere på selvledede team, og står bak rapporten «Collective Global Leadership in Self-Managed Multicultural Teams: The Role of Team Global Orientation».

Ikke redde for å gjøre feil

IESE Insight skriver at antagelsen var at det ville være positivt om teamene la for dagen en lærende holdning, eller «læringsorientering» om du vil. Læringsorientering betyr at enkeltindivider ikke er redde for å gjøre feil, og at de er ivrige etter å prøve nye ting. (I motsetning til folk som er prestasjonsorienterte, og mer ivrige på å demonstrere sin egen kompetanse når oppgavene skal løses.) Studien bekrefter ifølge IESE Insight antagelsen på teamnivå: Læringsorientering kan være en driver for bedre resultater, engasjement og bedret dynamikk i teamet. Én nøkkel for å få dette til, er å være åpen for å både tilby og ta imot hjelp fra alle de andre teammedlemmene, uavhengig av kultur eller nasjonalitet.

Når kollektivt, globalt lederskap fungerer godt, kan det drive fram bedre resultater, høyere innsats og forbedret effektivitet, ifølge studien. Delt ansvar kan også gjøre miljøet i teamet bedre; og gladere og mer komfortable medlemmer kan levere bedre resultater.

LES MER OM TEAM: 5 konfliktstiler i team

Saken fortsetter under annonsen

3 tips

Det gis tre tips for å fremme læringsorientering, kollektivt lederskap og bedre resultater i tverrkulturelle team:

  • Ta inn læringsorienterte teammedlemmer i teamet
     
  • Jobb med utvikling av eksisterende teammedlemmers læringsorientering, eksempelvis gjennom seminarer og andre opplæringsverktøy
     
  • Gi medarbeidere personlig veiledning i hvordan de kan tilpasse seg i multikulturelle team. Organisasjonsprogrammer kan bidra til at folk føler seg tryggere og identifiserer seg mer med det multikulturelle teamet. De kan også lære å stole mer på teammedlemmer fra andre kulturer.