Det har lenge vært klart at det ikke finnes noen quick-fix på de utfordringene koronaepidemien har gitt oss. Folk skjønner også at det tar tid å utvikle behandling og vaksiner.
Havvind, sjøfart og industri med lavt CO2-fotavtrykk – Norge har alle muligheter til å bidra til lavere utslipp globalt og samtidig skape arbeidsplasser hjemme. Alternativet er å bli slept inn i fremtiden som baksetepassasjer.
Bare 27 prosent kunne svare da Forskningsrådet i vinter spurte folk i en undersøkelse om de kunne navngi en eller flere norske nålevende forskere, skriver John-Arne Røttingen.
Etter koronakrisen vil Norge og verden for øvrig stå overfor en økonomisk utfordring av ukjente dimensjoner. Mange bedrifter vil slite tungt. Samtidig åpner det seg gode muligheter for de som har investert i forskning og utvikling, skriver John-Arne Røttingen.
Hvordan man definerer innovasjon er et sentralt spørsmål nå, med tanke på den pågående gjennomgangen av det næringsrettede virkemiddelapparatet, skriver leder i Forskningsrådet John-Arne Røttingen.
Forskningsdirektør John-Arne Røttingen om Deloitte-rapporten om det næringsrettede virkemiddelapparatet: «God, men mangler tydelige anbefalinger om omstilling», er dommen.
Norge trenger mer radikal tverrfaglig og nyskapende forskning. Forskningsrådet ønsker derfor å invitere forskningsinstitusjonene til et nytt fellesløft for finansiering av tverrfaglig forskning for en milliard kroner.
Samfunnsutviklingen endrer kravene vi må stille til byråkratene våre. Det trengs innovasjon også i departementenes arbeidsrekker, skriver leder i Forskningsrådet John-Arne Røttingen.
Nye tider krever nye løsninger. Næringslivet investerer stadig mer, men fortsatt for lite i forskning og innovasjon, og er midt i en stor omstilling. I 2019 skal vi finne ut hvordan virkemidlene kan bli enda bedre for næringslivet, skriver John-Arne Røttingen.
Strategigruppen Digital21 kom i begynnelsen av september med mange gode råd til regjeringen om hvordan vi kan digitalisere Norge. Allerede i dag kan ledere i privat og offentlig sektor ta flere grep for å sikre tilstrekkelig kapasitet og kompetanse for en mer digital fremtid, skriver adm. dir. Røttingen i Forskningsrådet.
I mange år har det vært en vedtatt sannhet at norsk industri ikke hadde noen framtid. Det var for dyrt å produsere i Norge. I stedet skulle vi leve av vår høyteknologiske kompetanse og en velutviklet tjenestesektor, skriver John-Arne Røttingen.
Norge har potensial til å være en betydelig aktør for verdens energifremtid. Det er derfor god grunn til å satse videre på energiforskningen, skriver John-Arne Røttingen.
Europa har behov for reindustrialisering. Forskning og innovasjon, og de såkalte muliggjørende teknologiene, vil være fundamentet når vi skal opprettholde vår konkurransekraft og økonomiske posisjon. Kina puster oss i nakken, men samarbeid og samhandling er beste medisin, skriver forskningssjef John-Arne Røttingen.
De forskerne som er spesielt kreative har ofte en ganske bred faglig profil. I mange tilfeller oppnår de kreative gjennombrudd når de bytter forskningsfelt. Men det tar ofte lengre tid før denne forskningen anerkjennes av andre, skriver John-Arne Røttingen.
Vi kan påvirke det som skjer med menneskene når digitalisering, roboter og kunstig intelligens erstatter manuelt arbeid og endrer våre arbeidsmåter, skriver forskningssjef John-Arne Røttingen.
Klimatoppmøtet i Bonn er nylig avsluttet. Dette møtet var først og fremst et arbeidsmøte for å forberede større beslutninger som skal tas neste år. Verden har aldri vært med på en dugnad som den vi nå står sammen om, skriver John-Arne Røttingen.
Hele seksten ministre har ansvar for forskning i Norge. Hvor mange bør ha det? Den distribuerte norske ordningen har preget norsk forsknings- og innovasjonspolitikk i mange tiår, skriver forskningssjef John-Arne Røttingen.
Kanskje er det sola, kanskje er det gleden over at valgkampen endelig er i gang, eller kanskje er det bare Sørlandet som har fått smilene, optimismen og latteren til å ljome over Arendal denne uka, og det til tross for at så godt som alle snakket om hvor uforutsigbar framtiden vil bli, skriver forskningssjef John-Arne Røttingen.
Det er et tankekors at verden får ledere som vender kunnskapen ryggen i en tid da teknologien gjør stadige byks framover, og beslutningene våre krever stadig bedre oversikt over stadig mer komplekse kunnskapsfelt, skriver John-Arne Røttingen.
Sykepleiere, ingeniører og lærere er en del av løsningen på vår tids store samfunnsutfordringer. Nå skal norske kommuner få bedre verktøy til å takle klimautfordringer og eldrebølge.