– Vi vil speile mangfoldet i befolkningen
«Liker du fysisk arbeid utendørs i all slags vær? Gravferdsetaten søker sesongarbeidere til vedlikehold av gravplassene i Oslo i perioden 2. mai - 29. juli 2022.» Slik innledes en stillingsannonse som ligger ute nå, med søknadsfrist førstkommende mandag.
«Oslo kommune ønsker å ansette flere personer med funksjonsnedsettelser», fastslår Gravferdsetaten i annonsen og forteller at det er ledige stillinger for personer med funksjonsnedsettelser på fire gravplasser i kommunen.
Stillingsutlysningen inngår i en satsing Oslo kommune har hatt i årrekke for å rekruttere personer med nedsatt funksjonsevne.
Det å ha ansatte med nedsatt funksjonsevne gir oss gevinster.
– Oslo kommune er en stor arbeidsgiver. Vi ønsker at våre ansatte skal gjenspeile mangfoldet vi har i Oslos befolkning. Derfor har vi en egen rekrutteringsordning for personer med funksjonsnedsettelser. Så langt har vi svært positive erfaringer med denne ordningen, sier Rina Mariann Hansen, som er byråd for arbeid, integrering og sosiale tjenester i Oslo kommune.
Les også: – Fordommer stenger funksjonshemmede ute fra arbeidslivet
Må ta ansvar
Byråden mener fordommer hos arbeidsgivere er en barriere for å øke sysselsettingen blant funksjonshemmede.
– Én av seks personer har en funksjonsnedsettelse, og mange av disse står utenfor arbeidslivet. Flere har svært god utdannelse, men møter på fordommer hos dem som skal ansette. Vi som arbeidsgivere må spørre oss selv hvorfor og ta et ansvar for holdninger til og inkludering av denne gruppa, sier Hansen.
– Når vi skal rekruttere, må vi gå i oss selv og tenke igjennom hvordan det best kan legges til rette for disse arbeidssøkere. Det starter allerede med utformingen av utlysningen og rekrutteringsprosessen, understreker hun.
Oslo kommune er tjent med en mer inkluderende rekrutteringspraksis, påpeker byråden.
– Det å ha ansatte med nedsatt funksjonsevne gir oss gevinster. Oslo kommune leverer et mangfold av tjenester til en mangfoldig befolkning. Ved å rekruttere personer med nedsatt funksjonsevne øker kommunens og virksomhetenes kompetanse på hvordan våre tjenester best kan og bør designes for fremtiden.
(Artikkelen fortsetter under bildet.)
Startet i 2014
Oslo kommunes satsing for å rekruttere personer med nedsatt funksjonsevne startet med en traineeordning, som var et treårig prosjekt i perioden 2014-2017. I 2017 ble det innlemmet som et fast tiltak i kommunens ordinære virksomhet, og navnet ble samtidig endret fra traineeordning til rekrutteringsordning.
Navneskiftet skjedde blant annet fordi ordet trainee ble oppfattet på ulike måter og for å markere at det ikke var snakk om opplæringsstillinger, men ansettelser i vanlige stillinger i kommunen, forteller Siri Koch-Larsen, som er koordinator for rekrutteringsordningen.
Alle får tilbud om en mentor, en trygg og erfaren medarbeider som jobber på et annet sted i kommunen.
Koch-Larsen forteller at satsingen har gjennomgått noen endringer i årenes løp.
– Til å begynne med hadde vi for eksempel samlinger for dem som ble rekruttert gjennom ordningen, fordi vi tenkte at de ønsket seg det. Men det viste seg at ikke hadde behov for dette; de var mest opptatt av å bli kjent med arbeidsplassen og kollegaene.
Får mentor
Kommunen har også gått bort fra å utlyse en rekke stillinger samtidig.
– Vi har funnet ut at det fungerer bedre når ledere kan lyse ut stillinger i sitt tempo, forklarer Koch-Larsen.
Tilbudet om en mentor til de nyansatte er imidlertid beholdt.
– Alle får tilbud om en mentor, en trygg og erfaren medarbeider som jobber på et annet sted i kommunen. Vi har en stall av mentorer som har fått opplæring i oppgaven, og de har blitt viktige ambassadører for ordningen, forteller koordinatoren.
Les også: Knapt fire av ti funksjonshemmede var i jobb i fjor
Beskjedent antall
Alt i alt er i underkant av 50 personer ansatt gjennom rekrutteringsordningen for personer med nedsatt funksjonsevne iOslo kommune.
– Det er ikke et stort antall, men det er viktigere med kvalitet enn kvantitet. Dette skal gjøres grundig og godt, understreker Koch-Larsen.
Hun forteller at det går lettere og lettere når en avdeling har fått erfaring med å rekruttere gjennom denne ordningen.
– Best i klassen er Gravferdsetaten. De har laget en rutine på at alle stillinger skal vurderes for denne typen utlysninger.
Ringvirkninger
De fleste som er ansatt gjennom rekrutteringsordningen for personer med funksjonsnedsettelser, er ansatt i midlertidige stillinger eller vikariater, men det er også noen i faste stillinger.
En slik blanding er det også i ordinære ansettelser i kommunen. Og for mange som er ansatt i midlertidige stillinger gjennom rekrutteringsordningen, har dette blitt inngang til en fast jobb, påpeker Koch-Larsen.
Hun sier at Oslo kommune også ansetter personer med nedsatt funksjonsevne utenom den særskilte rekrutteringsordningen, men at det ikke finnes noen statistikk for slike ansettelser. Samtidig poengterer hun at rekrutteringsordningen kan gi ringvirkninger til andre ansettelsesprosesser.
– Når ledere blir trygge på mangfoldsledelse og tilrettelegging, har det en positiv effekt. Erfaring og trygghet er suksessfaktorer for å øke rekrutteringen av personer med nedsatt funksjonsevne.
Det er viktig at man hele tiden ser på hva man gjør som leder og som HR-avdeling.
Målet er å bli overflødig
Selv om rekrutteringsordningen er et fast tiltak, er målet på sikt at den skal bli overflødig, understreker Koch-Larsen
– Det overordnede målet er at det skal ansettes flere med nedsatt funksjonsevne på ordinære vilkår, som del av ordinære ansettelsesprosesser.
– Hva skal til for å lykkes med det?
– Det er viktig at man hele tiden ser på hva man gjør som leder og som HR-avdeling. At man stopper opp og spør seg om hvor inkluderende man er. Det er en kjent sak at mange ansetter folk som ligner dem selv, men det er viktig at man utfordrer seg selv og er bevisst på det man gjør, sier Siri Koch-Larsen.