Unge ledere er mest skeptiske til eldre arbeidssøkere
Mange danske ledere er skeptiske til eldre arbeidssøkere, og skepsisen er omvendt proporsjonal med ledernes alder. Det er den klare konklusjonen i en undersøkelse Ledernes Hovedorganisation i Danmark har gjennomført.
Når de skal ansette en ny medarbeider, sier 17 prosent av alle lederne at det har negativ betydning om en jobbsøker er over 55 år. Blant ledere under 40 år er det hele 26 prosent som mener dette.
– Det er ingen tvil om at det noen steder skjer en frasortering på bakgrunn av alder, og det er svært uheldig, sier analysesjef Kim Møller Larsen i Lederne til nettstedet A4 Beskæftigelse.
– Det burde naturligvis handle om kvalifikasjoner og kompetanse og ikke alt mulig annet sier han.
Det er uheldig at de yngre ser mer negativt på seniorer.
I en omtale av undersøkelsen på Ledernes nettsider, kobler Laursen skepsisen hos yngre ledere til myter og fordommer:
– Det er uheldig at de yngre ser mer negativt på seniorer. Det skyldes at det fortsatt er myter og fordommer om hva eldre kan og ikke kan. Fordommene ser vi særlig på it-området. For eksempel viser en holdningsundersøkelse at ledere anser de +60-årige for å være langt bakut i forhold til medarbeidere i 30-årene når det gjelder å beherske nye teknologiske ferdigheter. Kanskje glemmer lederne at mange seniorer er fullt fortrolige med bruk av it på en rekke områder.
Frasorterer seniorer
En analyse fra det danske konsulentselskapet Ballisager støtter opp under funnene i undersøkelsen fra Ledernes Hovedorganisation. I Ballisagers årlige rekrutteringsanalyse fra september i år erkjenner hver femte virksomhet at de frasorterer kandidater bare på grunn av alder.
Vi har det vi kaller en speilingsproblematikk, som betyr en tilbøyelighet til å ville finne seg selv i rekrutteringsprosesser.
Ifølge direktør Morten Ballisager har de som ansetter, en tendens til å se etter kandidater som ligner dem selv.
– Vi har det vi kaller en speilingsproblematikk, som betyr en tilbøyelighet til å ville finne seg selv i rekrutteringsprosesser, sier Ballisager til A4 Beskæftigelse.
En tidligere undersøkelse fra konsulentselskapet har vist at det er en tendens til å mene at ens egen aldersgruppe er den det fungerer best å jobbe sammen med. Undersøkelsen viste at personer over 55 år er den aldersgruppen som ble ansett som minst velfungerende å jobbe sammen med.
(Artikkelen fortsetter under bildet.)
Skepsis også i Norge
Også i Norge møter seniorer på negative holdninger når de søker jobb, konstaterer seniorrådgiver Rune Borgen i Randstad-selskapet Dfind.
I en artikkel på Velferd.no i forrige uke fortalte han om egne erfaringer med rekruttering:
– Ofte blir jeg møtt med holdninger om seniorer det ikke finnes vitenskapelig belegg for. Dette gjelder særlig holdninger til deres evne til omstilling, sykefravær, energinivå og tilpasningsdyktighet. Når det kommer til sykdom har seniorer noe høyere langtidsfravær enn yngre, men svært lite korttidsfravær.
Alt i alt er det best å ansette seniorer om man er sårbar for mye fravær, fordi korttidsfraværet hos yngre i gjennomsnitt er langt høyere, konstaterer han.
Aldersdiskriminering
Borgen påpeker at det kan være utfordrende å få seg ny jobb for seniorer.
– I mitt arbeid med omstilling av mennesker som av ulike årsaker har mistet jobben ser jeg at de eldste bruker lengre tid på å finne seg en jobb. De som til slutt lykkes har ofte fått nye utfordringer gjennom først å ta et vikariat for så å bli fast ansatt. Mitt andre inntrykk er at det er lettere for seniorer å lykkes med å finne en ny jobb i en offentlig virksomhet.
Han mener rekrutterere har et ansvar for å motvirke aldersdiskriminering.
– Vi som jobber med rekruttering kan være en viktig bidragsyter til å gi seniorer en objektiv vurdering av hvert enkelt individ som søker seg til en stilling han eller hun er motivert for, sier Borgen.
Seniorer taklet pandemien best
En undersøkelse fra Institutt for Samfunnsforskning viser at oppfatninger av eldre arbeidstakere ikke alltid stemmer med virkeligheten.
I 2020 gjorde instituttet en undersøkelse om hvem som har klart seg best gjennom koronatiden. Om lag seks av ti trodde at seniorene hadde hatt de største utfordringene med å takle overgangen med bruk av videomøter. Bare tre av ti mente det var gruppen med små barn som hadde størst problemer.
Fasiten viser at det er aldersgruppen 55+ som klarte seg aller best og i tillegg taklet både motivasjon og overgangen til hjemmekontor best.