Mindre sannsynlig at folk bytter arbeidsgiver enn før pandemien
Koronakrisens ankomst i 2020 førte til et usikkert og ustabilt arbeidsmarked.
Netigate sine undersøkelser viser at de ansattes lojalitet overfor arbeidsgiver har økt i løpet av denne tiden.
Så langt i 2021 forblir medarbeideres lojalitet på et stabilt høyt nivå.
Dette indikerer at pandemien kan ha hatt en positiv innvirkning på lojaliteten hos ansatte, da det nå er mindre sannsynlig at folk bytter arbeidsgiver enn før pandemien.
Netigate har samlet data fra 274 ulike virksomheter som har målt sin Employee Net Promoter Score i 2019, 2020 og 2021.
Disse virksomhetene befinner seg spredt over Sverige, Norge, Tyskland, Storbritannia, Nederland, Finland, Østerrike og Sveits.
Dette skaper lojale ansatte
Lojale medarbeidere er hjørnesteiner i en virksomhet, skriver Netigate i sin rapport «Hvordan har arbeidsgivernes lojalitet utviklet seg fra 2019 til i dag?»:
De er merkevareambassadører som er engasjerte og fornøyde på jobben, og vil aktivt markedsføre virksomheten positivt ved hjelp av «jungeltelegrafen».
Dette gir vekst for ansatte og kunder, både internt og eksternt.
Kvaliteten på ledelse, arbeidsoppgaver, personlig utvikling og klarhet vedrørende virksomhetens visjon og mål er viktige drivere for ansattes lojalitet.
Medarbeidere trenger å føle at deres tanker og idéer for å forbedre organisasjonen er velkommen og verdsatt av deres arbeidsgiver.
Nærmeste leder synes å ha en betydelig innvirkning på medarbeiderlojaliteten; ledere som er gode forbilder og som er gode til å motivere påvirker scoren positivt.
Engasjerte og lojale medarbeidere fører til mer produktivitet, kreativitet og en reduksjon av kostnader.
Høyt lojalitets nivå og engasjement kan også resultere i forbedret økonomisk resultat for virksomheter, selv i turbulente tider.
– Etter min mening har arbeidsgivere blitt mer fokuserte på det indre organisatoriske livet, og mindre fokusert på hvilke andre endringer som kunne ha bidratt til dette. Medarbeidere har opplevd muligheten til å jobbe hjemmefra som noe positivt. Det reduserer risikoen for å bli smittet, frigjør ekstra tid, og gjør livet mindre stressende, sier professor Stefan Tengblad ved Universitet i Gøteborg, i rapporten fra Netigate.
– En annen mulig forklaring på resultatet er at medarbeidere nå har økt autonomi i arbeidslivet, og dette kan ha bidratt til økt engasjement og motivasjon.