Slik presterer du bedre på jobb
Man tenker ofte på kropp og sinn som uavhengige, men god helse gjør deg mer skjerpet i en arbeidssituasjon.
Det er lett å tenke at gode resultater på jobben bare handler om å jobbe hardt og tenke riktig.
Men uansett om vi liker det eller ikke, er hjernen og sinnet vårt like mye en del av kroppen som armene og føttene våre.
Experis har samlet noen tips til hva du bør gjøre utenfor jobben for å kunne prestere når du trenger det.
Tren jevnlig
Trening er den ene aktiviteten du ikke kan prioritere bort, uansett hva du jobber med. Særlig det å sitte stille bøyd over en pult kan være en oppskrift på rastløshet, utmattelse og muskelproblemer.
Ikke bare reduserer trening stress og rastløshet, det fører til økt sirkulasjon, som gjør at du føler deg mer våken og opplagt. Trening har også ha direkte effekt på kognitive ferdigheter, som hukommelse, konsentrasjon og læring.
Spis riktig
Selv om hjernen bare utgjør to prosent av kroppsmassen, bruker den 20 prosent av energien. Og ja, den bruker mer energi når du tenker hardt på noe.
Det betyr at du må spise nok for at hjernen skal fungere som den skal. Kalorier er heller ikke like for hjernen, som i hovedsak drives på glukose. Spis skikkelige måltider når du er sulten. Og sørg også for å få i deg raske kalorier, som frukt, når du føler deg slapp og ufokusert.
Ha god søvnhygiene
Søvnmengde er viktig. Men hva du gjør med tiden du setter av til søvn og hvile, kan være like viktig som hvor mye tid du bruker.
Det viktigste er å gjøre selve soverommet til et rom hvor du kun sover, ikke et rom hvor du gjør alt mulig annet. Sørg for at det er kjølig og bekmørkt, og fjern alt som stimulerer deg. Ikke ta med tv, pc eller telefon inn.
Før du legger deg, gjør noe rolig og ikke-stimulerende, for eksempel å gå en tur, meditere, gjøre oppvasken eller lese. Unngå stimulerende aktiviteter, som dataspill, jobb eller hard trening. Det viktigste er å unngå skjermer og annet sterkt blått lys: Kroppen tror dette er dagslys og du blir mer våken.
Når du våkner, stå opp. Da begynner kroppen å vekke deg opp, istedenfor å gjøre deg mer trøtt. Sett på én alarm, på et fast tidspunkt hver dag. Når du hører den, reis deg, skru på lyset og begynn å bevege deg. Det kan være tøft i starten, men etter hvert vil du føle deg mye mer opplagt.
Ta pauser
Når vi trener eller gjør fysisk arbeid, skjønner vi intuitivt at vi må gi kroppen rom til å hvile. Men mange av oss er dårligere til å gjøre det samme når vi jobber kognitivt.
Vi tror kanskje at vi kan jobbe uavbrutt med nok viljestyrke, men denne holdningen gjør ofte at vi ender opp med å bruke mer tid enn vi hadde brukt hvis vi hadde tatt flere pauser.
Prøv heller å finne rom for små avbrudd gjennom dagen. Reis deg fra pulten, gå litt rundt, snakk litt med kolleger og tenk på andre ting. Gi kroppen noen minutter til å roe seg ned før du fortsetter.
Ikke minst, når du har ordentlige pauser, som lunsj, la det være en ordentlig pause. Prøv å ikke ta jobben med deg når du spiser, og legg gjerne igjen telefonen hvis du kan. Bli sittende til pausen er ferdig selv om du har spist opp.
Finn rom for stillhet
Vi utsettes for en mengde sanseinntrykk gjennom dagen. Det tar tid å bearbeide alt vi opplever i løpet av en dag, men det er tid mange av oss er dårlige til å gi oss selv.
Når vi går fra jobb, holder vi oss gjerne distrahert med en podcast hele veien hjem, og så er vi opptatt med gjøremål til vi legger oss.
Mange kan bli flinkere til å sette av tid til ikke å gjøre noe. Det varierer hvordan man best kobler av, men å meditere, gå tur, lage mat eller gjøre yoga er noe som fungerer for mange.