Turnover kan ses på som den dyreste ikke-produktive utgiften for selskaper, og ifølge HCI (Human Capital Institute) beregner man kostnadene i Norge til å være 1,5 ganger årslønnen.

Foto

filadendron/iStock

Slik lykkes du med den «psykologiske kontrakten» med nyansatte

Publisert: 27. august 2020 kl 10.03
Oppdatert: 27. august 2020 kl 10.03

Sommeren er på hell, og for mange selskap er høsten også en tid for å ta imot nye medarbeidere.

Når kontrakten med en nyansatt er signert har man via ansettelsesprosessen skapt forventninger hos den nyansatte om selve jobben som skal utføres, samt om arbeidsmiljø og muligheten for videreutvikling.

I psykologien omtales dette som den psykologiske kontrakten, som kort fortalt handler om forpliktelser og forventninger man har til andre, og som kan være svært avgjørende for hvordan samarbeid i team og organisasjon fungerer.

Elin Kvale, seniorrådgiver HR Consulting i INTUNOR, deler noen av sine tips for hvordan du skal lykkes med den «psykologiske kontrakten».

Dyrt å feilansette

Turnover kan ses på som den dyreste ikke-produktive utgiften for selskaper, og ifølge HCI (Human Capital Institute) beregner man kostnadene i Norge til å være 1,5 ganger årslønnen.

Dette forteller noe om verdien av å ta vare på menneskene du har valgt å ta med på laget. En strukturert plan for onboarding er en av nøkkelfaktorene i så måte.

Saken fortsetter under annonsen

Onboarding omtales ofte som de planene vi benytter oss av for å bistå en nyansatt inn i en stilling og rolle i selskapet på raskest mulig måte.

Det dreier seg om tilpasning på ny arbeidsplass, både sosialt og faglig, og er en prosess som varer til den nyansatte er helt velfungerende på nytt sted, forklarer Kvale.

Det handler altså om mer enn de første dagene i ny jobb.

Første møte

Nye medarbeidere starter allerede ved første møte med selskapet med avveiningen frem og tilbake om dette er rett sted å være.

– Onboardingen starter derfor allerede ved første intervju i ansettelsesprosessen. Denne avveiningen kan man anta at fortsetter for de fleste de første seks til tolv månedene av arbeidsforholdet, og da gjelder det kontinuerlig å bekrefte overfor den nyansatte at hun har landet på rett sted, sier Kvale.

Planlegging av oppstarten må skje god tid i forkant av første arbeidsdag, forklarer Kvale, og fremhever noen sentrale spørsmål som må besvares: Hvilken rolle skal HR ha? Hva med nærmeste leder og andre kollegaer?

Saken fortsetter under annonsen

– Sørg for at det er en plan for første arbeidsdag, samt at vedkommende har en person å forholde seg til den første tiden, fortsetter hun.

Videre presiseres Kvale at en planlagt og strukturert opplæringsperiode, samt kontinuerlig tilbakemelding og oppfølging fra nærmeste leder de første seks månedene, også er sentrale elementer.

Alt ansvar bør heller ikke tillegges nærmeste leder og HR. Hele selskapet har et ansvar når det gjelder ivaretakelse og mottakelse av nye kollegaer.

Høyrere produktivitet

Man bruker mye tid og ressurser på selve ansettelsesprosessen av. HR-avdelingen har vært gjennom flere kandidater, samt intervjuer og tester.

Det skal gjerne forhandler for å få avtalen med stjernekandidaten i havn, og på toppen av det hele har det blitt brukt et eksternt rekrutteringsbyrå som skal ha sin del av kaken.

«Nå har vi virkelig gjort en god jobb», tenker du. Sannheten er at jobben så vidt har begynt.

Saken fortsetter under annonsen

– Hensikten med en god onboarding bør være å bidra til en god læringssituasjon, rette arbeidsvaner og tilknytning til selskapet fra første stund, sier Kvale.

Det vil igjen kunne føre til raskere og høyere produktivitetsnivå, reduksjon av rekrutterings- og administrasjonskostnader, lavere turnover, og ikke minst ansatte som er stolte av å jobbe i ditt selskap, og som ønsker å arbeide mot selskapets felles mål og verdier.