Hvordan kan vi knytte til oss arbeidskraft uten å ansette?
Spørsmål:
Jeg er grunnlegger av en liten virksomhet som spesialiserer seg på opplevelsesreiser.
Vi har kun noen få ansatte som jobber med planlegging av reiser etc. For å profilere oss på nett har vi et ønske om å knytte til oss en spesialist på internettmarkedsføring.
Jeg ser for meg at denne personen skal jobbe for oss i et omfang som svarer til omtrent en 50 %-stilling.
Likevel ønsker jeg ikke at han skal være ansatt hos oss, men leies inn fra eget selskap.
Dette for å spare utgifter o.l. Har vi lov til dette, eller er vi nødt til å ansette ham som vanlig arbeidstaker?
Svar:
En «arbeidstaker» er i arbeidsmiljøloven § 1-8 (1) definert som «enhver som utfører arbeid i annens tjeneste».
Det formelle utgangspunktet er derfor at markedsføreren vil være å anse som en ansatt hos dere.
Her gjelder det imidlertid flere unntak.
Mest avgjørende vil uansett være om personen selv er ansatt i eget selskap eller enkeltmannsforetak, og at han selv har risikoen for arbeidsresultatet.
Det man da må være nøye med å definere er hvilke resultater eller prosjekter han skal levere. Hvis så er tilfellet, vil mye trekke i retning av at han skal regnes som oppdragstaker, og ikke arbeidstaker.
Det er også av stor betydning at personen ikke er underlagt noen form for underordningsforhold eller liknende, og at han ikke benytter seg av deres produksjonsmidler (datamaskin osv.).
Det vil også være en fordel at han har flere oppdragsgivere.
Mindre ting, som om han vil ha kontor i deres lokaler og hvordan dere omtaler ham, vil også kunne spille inn i vurderingen.
En oppdragstaker har ikke krav på for eksempel feriepenger, og han vil ha full rett til å ta på seg andre oppdrag ved siden av deres. Det avgjørende for deg må uansett være om du vurderer dette for å være et reelt oppdragstakerforhold, og ikke kun en omgåelse av reglene for fast ansettelse.
Husk uansett å skrive en skriftlig avtale hvor alle disse forholdene presiseres. På den måten har dere skriftlig dokumentasjon for ettertiden.
SBDL v/Sindre Dahl Christensen