Foto

iStock

Forsker skeptisk til endring av arbeidsmiljøloven

Publisert: 23. juni 2020 kl 11.54
Oppdatert: 23. juni 2020 kl 11.59

Høyre har børstet støv av Arbeidstidsutvalgets gamle forslag om endring av arbeidsmiljøloven og innføring av en ny type unntak fra denne.

«Særlig uavhengig stilling»

Høyre vil innføre en ny kategori stillinger som kan få unntak fra arbeidsmiljøloven. Fra før er ledere og ansatte i «særlig uavhengig stilling» unntatt fra bestemmelsene om blant annet arbeidstid i arbeidsmiljøloven.

Nå foreslår Høyre at man også kan få en stillingskategori «delvis uavhengig» – noe partiet mener vil gi større fleksibilitet i et moderne arbeidsmarked.

LO og Arbeiderpartiet har allerede skutt ned forslaget som «gammeldags Høyre-politikk», mens arbeidsgiverforeningen Spekter er positiv til forslaget.

I et leserinnlegg i Fri Fagbevegelse (ekstern lenke) forsøker Høyres stortingsrepresentant Margret Hagerup å forklare hva hun og partiet mener med sitt forslag:

«Høyre foreslår nå at det ryddes opp og forenkles i arbeidstidsreglene. Helt konkret går forslaget ut på en ny stillingskategori hvor man bare delvis er unntatt reglene i arbeidsmiljøloven om arbeidstid, i motsetning til ledende, eller særlig uavhengige stillinger som i stor grad er unntatt arbeidstidsbestemmelsene», skriver hun.

Saken fortsetter under annonsen

Ifølge Hagerup og Høyre er dagens regelverk er for utdatert og for lett å utnytte.

«Dagens regler om arbeidstid er en enten-eller-løsning. Det er derfor behov for mer fleksibilitet, heter det i innlegget fra Margret Hagerup.

Skeptisk

Foto

BI-forsker Alexander Næss Skjønberg er kritisk til argumentasjon som baserer seg på at arbeidsreglene må forenkles fordi det er mange som misbruker unntakene. (Foto: Kyrre Lien/Gyldendal)

– Generelt er det grunn til å være kritisk til argumentasjon som baserer seg på at arbeidsreglene må forenkles fordi det er mange som misbruker unntakene om ledende og særlig uavhengig stilling, slik Hagerup hevder, sier førsteamanuensis ved Institutt for rettsvitenskap og styring ved Handelshøyskolen BI, Alexander Næss Skjønberg.

Skjønberg forsker på arbeidsrett og partene i arbeidslivet. Han mener argumentasjonen om misbruk er vanskelig å forene med at arbeidsmiljøloven er en vernelov. Det kan like gjerne hevdes at det burde være mer tilsyn, påpeker han.

– Jeg tror heller ikke at utviklingstrekkene er så entydige som Hagerup fremholder, forsetter han.

Saken fortsetter under annonsen

– Det blir for enkelt å komme med gjengangere som at arbeidsmiljøloven må være «oppdatert og i takt med dagens arbeidsliv», og at «mange arbeidstakere har en jobb hvor de i stor grad selv kan bestemme når og hvordan jobben kan gjøres», sier Alexander Næss Skjønberg til Dagens Perspektiv.

En ny kategori av «delvis uavhengige» som unntas fra vesentlige deler av arbeidstidsreglene, vil innebære at flere får lengre dager.

Mer komplisert

Skjønberg  viser til at utviklingen i arbeidslivet også innebærer økt press på den enkelte ansatte om å være tilgjengelighet, og kanskje særlig i stillinger som i utgangspunktet har større grad av selvstendighet og fleksibilitet.

– En ny kategori av «delvis uavhengige» som unntas fra vesentlige deler av arbeidstidsreglene, vil innebære at flere får lengre dager. Selv om det nok kan være behov for noe mer fleksible løsninger, er jeg ikke overbevist om at akkurat dette er en god løsning.

– Dette vil ikke minst gjøre regelverket enda mer komplisert, flere kategorier og grensedragninger, sier arbeidsrettseksperten.