Vi blir stadig mindre interessert i etter- og videreutdanning
Det går frem av YS Arbeidslivsbarometer som utarbeides av forskere ved OsloMet.
I undersøkelsen svarer arbeidstakere på en rekke spørsmål om egen kompetanse.
På flere av målene er tendensen positiv, som for eksempel innen arbeidsgiverens arbeid med å tilrettelegge for videreutvikling.
Flere enn før ser også behovet for å utvikle kompetansen sin innenfor et vidt spekter av områder.
Andelen som oppgir at de har tilstrekkelig kompetanse ligger stabil.
Men på flere av målene går det altså gal vei slik at den samlede indeksen peker nedover.
Dette gjelder blant annet interessen for etter- og videreutdanning, hvor fallet er på 12 prosent det siste tiåret.
Den fallende interessen gjelder både de med lang og de med kortere utdannelser, selv om den siste gruppen kanskje har det bratteste fallet (se figur).
Ikke gå på kurs
OsloMet-forsker Arild H. Steen sier til medlemsbladet til Parat at kompetanseutviklingen må skje i arbeidslivet:
– For arbeidstakerne ønsker seg i mindre grad tilbake på skolebenken. I stedet må skolebenken ut på arbeidsplassen, sier han.
Steen mener for mye av etter- og videreutdanning skjer på utdanningssektorens premisser og at dette er det som gir dårligst læringsuttelling.
Digitalisering gir muligheter
Andelen som ser at egne arbeidsoppgaver kan utføres digitalt, øker jevnt. Samtidig synes de fleste å være positivt innstilt til digitaliseringen.
Mens 25 prosent svarte at «ja, litt» av deres oppgaver kan utføres av en maskin i 2016, var det nesten 40 prosent som svarte det samme bare tre år senere.
70 prosent svarte at digitaliseringen trolig vil føre til at de må styrke sine digitale ferdigheter i stor eller noen grad.
Det er ansatte med høy utdanning og høy inntekter som i størst grad tror økt digitalisering vil påvirke deres arbeidsoppgaver.
Nesten halvparten forventer at de må uttrykke seg mer skriftlig, 37 prosent at de må kommunisere mer på engelsk og 37 prosent forventer at de mister arbeidsoppgaver.
Kun 12 prosent sier seg enig i at det vil bli negative virkninger av digitaliseringen. Mens 50 prosent av de med høyere utdanning er enige om at digitalisering vil åpne nye muligheter, er det kun 17 prosent av de med grunnskole som mener det samme.