Illustrasjonsfoto.

Foto

Monkey Business Images | Dreamstime.com.

Tror ikke ansattvalgte i styrer forstår og tar innover seg styrerollen

Publisert: 25. mars 2019 kl 10.58
Oppdatert: 25. mars 2019 kl 12.21

I forrige uke skrev Dagens Perspektiv om ny forskning som viser at ansattvalgte i styrer strippes for makt. Det var Fafo-forsker Inger Marie Hagen og Caspar Rose fra Copenhagen Business School (CBS) som gjennomførte studien.

Undersøkelsen viste at en stor andel norske arbeidstakere som representerer sine kolleger i virksomhetenes styrer mener at de har liten eller ingen påvirkning på beslutningene som tas.

Leder i den ideelle foreningen StyreAkademiet Norge og Hordaland, Victor Jensen, tror ikke alle ansattrepresentanter forstår og tar innover styrerollen.

– Det er ikke alltid at tillitsvalgtes representanter tar inn over seg at de som styremedlemmer, på lik linje med alle styremedlemmer, i følge aksjeloven ikke skal agere som partsrepresentanter, men jobbe for det som gagner bedriften som helhet, sier han.

Må læres opp

Foto

Leder i StyreAkademiet Norge og Hordaland, Victor Jensen. 

Saken fortsetter under annonsen

I den ferske undersøkelsen kom det frem at verken kjønn, styrets størrelse eller representantens fartstid i selskapet har ifølge forskerne noe å si for hvor mye påvirkning de ansattes styremedlem har på beslutningstakingen.

Det er imidlertid ett unntak: i selskapene som oftere hadde styremøter, opplevde de ansatte å bli hørt oftere. Jensen tror derimot ikke at flere styremøter nødvendigvis er veien å gå.

– Jeg tror tiden vil være bedre utnyttet dersom styret tok seg bryet med å klargjøre hva styrerollen og ansvaret faktisk innebærer. At også tillitsvalgte må fokusere på bedriften som helhet, at de tillitsvalgte fikk grunnleggende opplæring i styrearbeid, og at styrene fokuserer på hvordan utnytte mangfoldet i styret til bedriftens beste, sier han.

Hva er poenget med ansattevalgte i styrer dersom de ikke har mulighet til å påvirke?

– Nei, det er ikke noe poeng å ha ansatterepresentasjon i styret dersom styrets leder og styret ellers ikke ønsker eller evner å gjøre seg nytte av det tilleggsperspektiv som de tillitsvalgte kan representere. Og det er ingen hensikt å ha med tillitsvalgte som tror de skal kunne drive lønns- og fagforeningspamper rundt styrebordet.

Jensen understreker at det heller ikke er noe fordel å ha med styremedlemmer som kjemper en kamp kun for enkelte av aksjeeierne. Her mener han at eier- og ansatte-representanter stiller likt.

Saken fortsetter under annonsen
 

Økt innovasjonstakt

Konsekvensen av ikke å lytte til de tillitsvalgte, og ta inn over seg det tilleggsperspektiv disse kan representere, tror Jensen kan medføre til at styret mister en viktig kilde til utvikling.

Innsikt i bedriftskulturen er grunnlaget for å få til endring og utvikling i personalet, og her mener Jensen at de tillitsvalgte kan være en kilde.

– Spesielt gjelder dette i vår tid med raskt taktskifte i samfunnet, i markeder og i teknologi. Da kan det å utnytte tillitsvalgt-ressursen i styret indirekte brukes til å skape økt endrings- og innovasjonstakt i virksomheten. Noe som er svært verdifullt i et verdiskapnings- og bærekraftperspektiv, sier han.

Saken fortsetter under annonsen

Alle virksomheter går nå inn i en grønn økonomi, og som skaper store utfordringer for eiere, styret, ledelse og de ansatte.

 

Mangfold er nøkkelen

I årets undersøkelse fra StyreAkademiet, konkluderer foreningen at mangfold i styrerlønner seg. Det lønner seg særlig med mangfold knyttet til forskjellighet i utdanning og personlighetstype.

– I og med at de fleste tillitsvalgte har en noe annen utdanning enn de som ellers sitter i styret, burde det være en fordel å ha med de tillitsvalgte, og gi disse reell påvirkning og innflytelse.

Undersøkelsen til StyreAkademiet viser også at det lønner seg å ha et styre som tenker helhetlig, og ikke bare måler og følger opp økonomi, men også kunder og kundetilfredshet, medarbeidere og medarbeider tilfredshet og utvikling.

Saken fortsetter under annonsen

– Min konklusjon er at ansatterepresentasjon er en mulighet til økt verdiskapning som bør utnyttes. Dersom de tillitsvalgte læres opp til å forstå hva styrerollen innebærer, og tar inn over seg at de må ha hele bedriften for øye (og ikke bare fokuserer på de ansatte), vil tillitsvalgte kunne bidra til økt verdiskapning, sier Jensen.

Ansatte har ofte en spesiell innsikt og forståelse for hva som rører seg i bedriftskulturen, og kan komme med gode bidrag til hva som vil kunne øke motivasjon og ytelse hos de ansatte.

– Rett og slett bidra til å bygge en trivelig og prestasjonsrettet bedriftskultur – noe som det blir stadig tydeligere har strategisk betydning, og er noe styret bør engasjere seg i, sier han.