Flere undersøkelser tyder på at demokratiet i UH-sektoren, blant annet ved OsloMet, er svekket.

Foto

Berit Roald / NTB scanpix

Ny undersøkelse

Medbestemmelse i akademia under press

Publisert: 6. februar 2019 kl 15.26
Oppdatert: 6. februar 2019 kl 15.26

På tross av høy innflytelse på eget arbeid og stor utbredelse av det formelle tillitsvalgtapparatet, tyder mye på at medbestemmelsen i akademia er under press.

Det kommer frem i en ny undersøkelse blant Forskerforbundets medlemmer i det statlige tariffområdet, utført av Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) ved OsloMet.

  • Uten hånd på rattet. Medlemmene rapporterer lavere grad av innflytelse på styring og organisering av virksomheten enn andre høyt utdannede.

  • Standardisering og kontroll. De opplever høyere grad av ledelsesformene standardisering og kontroll enn høyt utdannede i arbeidslivet ellers, og lavere grad av ledelsesformen medbestemmelse.

  • Lange dager uten kompensasjon. Jobber mye, og oppfatter at jobben tar en stor plass i livet. Mange oppfatter at de er unntatt arbeidstidsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven, og overtidsarbeid kompenseres sjelden.

Resultatene er til forveksling lik de i en ny rapport fra By- og regionforskningsinstituttet NIBR. Den konkluderte med at de ansattes medvirkning ved OsloMet, som altså huser AFI, har blitt svekket de seneste årene. NTNU-ansatte opplever det samme, ifølge en kartlegging fra NIFU.

Forskerforbundets leder Guro Elisabeth Lind mener arbeidsgiverne i UH-sektoren må gjøre mer for å sikre god medbestemmelse.

– Dette er en alvorlig utvikling som arbeidsgivere og arbeidstakere sammen må ta tak i, sier hun til egne nettsider.

Medlemmene som er omfattet av undersøkelsen er ansatt ved universiteter, høyskoler, arkiver, biblioteker og museer.

Saken fortsetter under annonsen

– Det er ingen grunn til at ansatte i universitets- og høyskolesektoren skal oppleve mer standardisering og mindre medbestemmelse enn andre grupper i arbeidslivet. Jeg vil sterkt oppfordre lederne i UH-sektoren til å lese undersøkelsen og drøfte med sine ansatte hvordan medbestemmelsen kan bli bedre, sier Lind til Forskerforbundets nettsider.