– Roboter vil ikke overta alt tungt, fysisk arbeid
Johan Peter Paludan, tidligere direktør for den danske fremtidstenketanken Instituttet for fremtidsforskning, mener at vi i stigende grad ikke vil ha fysisk arbeid i fremtiden.
I et intervju i magasinet Arbeid og Helse viser han til at avskaffelsen av fysisk arbeid lenge har vært en trend, og på direkte spørsmål om han ikke tror at fysisk arbeid vil overleve i noen sektorer, som helsesektoren, svarer Paludan at teknologien blir både bedre og billigere og at mennesker vil venne seg til nye «omsorgsroboter».
– Urealistisk
Bo Veiersted, forsker ved Statens arbeidsmiljøinstitutt (Stami) i Norge, er uenig med Paludan, og de politikerne som måtte dele Paludans syn. Veiersted forsker til daglig på muskel- og skjelettplager, og sier til Arbeid og Helse at en visjon om å redusere alt fysisk tungt arbeid til null, vil være urealistisk.
Forskeren bruker byggenæringen og helsevesenet som eksempler. En byggeprosess er kompliserte saker, og selv om det i dag i stor grad brukes ferdige bygningselementer, tror Veiersted at det i mange år fremover vil være menneskelig, fysisk tungt arbeid som må til ved eksempelvis sluttmontering i byggeprosjekter.
Han ser ikke for seg at murarbeid, vindusmontering, montering av armaturer, taktekking og plassering av gipsplater vil bli utført av roboter med det første.
Dersom man må flytte en heis inn til pasienten hver gang et tungt løft skal utføres, så er det også et spørsmål om tid
Tunge tak forsvinner ikke
Forskeren minner om at bruken av teknologiske hjelpemidler henger sammen med arbeidets organisering, arbeidspress, bemanning og praktisk gjennomførbarhet. I helsevesenet kan det eksempelvis være en utfordring å få maskiner til å gjøre dagligdagse ting som å støtte et menneske som går opp eller ned en trapp. Det er heller ikke sikkert at helsearbeiderne opplever at de har tid til å bruke hjelpemidler de har til rådighet.
– Dersom man må flytte en heis inn til pasienten hver gang et tungt løft skal utføres, så er det også et spørsmål om tid, sier Veiersted til Arbeid og Helse.
Bo Veiersteds konklusjon er at han tror at vi vil få mindre fysisk tungt arbeid i årene som kommer, men at det alltid vil være igjen en del av denne typen arbeid i bransjer som bygg og anlegg, helsevesen, lager, transport, rengjøring og renovasjon.
- LES OGSÅ: Bli en bedre beslutnigstaker