Slik kommer du overens med de irriterende kollegene
På en arbeidsplass finnes det som oftest mennesker du kommer godt overens med, noen du kommer helt greit overens med og noen du ikke går sammen med i det hele tatt. De er sjefete, usensitive, mangler respekt og skal alltid være bedre enn deg. De irriterer deg, rett og slett.
Når det er kolleger kan dette være spesielt problematisk, fordi du er avhengig av dem og må derfor også fortsette å omgås dem. Samtidig er problemet kanskje ikke stort nok til at du vurderer å bytte jobb. Du må finne en måte å leve med det.
– Når en relasjon ikke er tilfredsstillende er det lurt å sette seg ned og finne ut hva som faktisk plager deg. Det er ikke sikkert alt kan repareres, men hvis du er villig til å legge ned litt tid og energi kan du sannsynligvis forbedre store deler av den betende relasjonen, skriver psykologiprofessor Susan Krauss Whitbourne ved Universitetet i Massachusetts til Psychology Today.
Hun kommer med flere tips til hvordan man kan gå fram for å forbedre relasjonen til den irriterende kollegaen:
1) Prøv å se situasjonen i et positivt lys
Er du sikker på at kollegaen din er en dårlig person, eller er det kanskje et underliggende problem her? Er det bare du som mener at personen er irriterende, eller er det flere?
Det kan dessuten hende at personen ikke vet at du synes at han eller hun er irriterende.
2) Søk bekreftelse og støtte hos andre
Det er noen personer du aldri kommer til å komme godt overens med. Kanskje de minner deg om en lærer du ikke kunne fordra eller en bekjent som mobbet deg. Da er det imidlertid kanskje ikke personen det er noe galt med, men heller situasjonen, skriver Whitbourne.
Spør andre om de har det på samme måte. Hvis ikke bør du undersøke hva det er som gjør akkurat relasjonen mellom deg og kollegaen din dårlig.
3) Hjelp kollegaen din til å bli bedre
De fleste mennesker har forbedringspotensial. I stedet for å gå passivt rundt og irritere deg over personens atferd, kan du prøve å hjelpe personen ut av den irriterende atferden.
Fortell kollegaen din hvordan enkelt av atferden påvirker deg, men pass på at du bare forteller det fra et «jeg opplever»-perspektiv og ikke et «du må»-perspektiv. Sistnevnte kan virke fiendtlig, og da er det lett å gå i forsvarsposisjon, skriver Whitbourne.
Hva skaper konflikt?
Eksperter på konfliktbehandling Erica Grunnevoll i Coach Team og psykolog Jan Atle Andersen, svarer i denne videoen:
Se hele videoen om konflikthåndtering, flere ledelsesvideoer og les utdypende artikler i lederbiblioteket.
Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.