Kvinner utgjør 40 prosent av norske styrer
I en fersk undersøkelse fra SmallBusinessPrices.co.uk havner Norge på topp over land med en høy kvinneandel i styrer. Sverige tar andreplassen, etterfulgt av Frankrike. På fjerde og femteplass finner man Italia og Finland.
I 2007 innførte den daværende norske regjeringen et krav om minst 40 prosent kvinneandel i styrer i et forsøk på å jevne ut kjønnsgapet i næringslivet. Selv om loven skulle vise seg å være kontroversiell, leder Norge i dag an likestillingskampen i styrerom verden over.
Droppet kvotering
Sverige bestemte seg for å følge i Norges forspor i 2016 og introduserte samme type kvoteringssystem i styrer. Ikke lenge etter ble derimot dette lovforslaget droppet da opposisjonen mente det var opp til bedrifter å avgjøre om kvinner skulle få en plass i styrene deres.
Til tross for at Sverige droppet lovforslaget, tar landet en andreplass med en kvinneandel på 37,6 prosent i styrer.
Frankrike er i teten om å bli det best kvinnevennlige landet når det gjelder styrer og har også innført kvoteringer på kvinner i styrer. De ligger bare 0,1 prosent bak svenskene.
32,2 prosent av italienske styrer består av kvinner. Også her er det kvoteringer på plass. Finland har ingen lovgivning når det gjelder kvinneandel i styrer. Likevel utgjør 30,9 prosent av landets styrer kvinner.
– I alle sektorer er det en ubalanse mellom antall kvinner og menn i ledende stillinger – spesielt i styrer. Undersøkelser viser at det er en større andel kvinner som tar høyere utdanning, men dette gjenspeiles ikke i en rekke bransjer. Mange mennesker blir holdt tilbake på grunn av ulikhet i lønn mellom kjønnene, sier Ian Wright i SmallBusinessPrices.co.uk.
Verstingene
Landet med færrest kvinner i styrene i Europa er Ungarn. Her sitter bare 4,55 prosent av kvinner i styrer sammenlignet med 95,4 prosent av menn. De seneste årene har EU forsøkt å innføre felles krav for alle nasjoner, men Ungarn motsatte seg dette basert på ideologiske grunnlag.
På en dyster andreplass finner vi Tsjekkia. Landet har bare 6,17 prosent kvinner i sine styrerom. På den positive siden har problemer knyttet til mangfold og kjønnsbalanse blitt satt på agendaen de siste årene og regjeringen og EU søker nå løsninger for å lukke gapet.
Selv om Russland er det største landet etter landareal og befolkning i Europa, ligger Russland langt bak det europeiske gjennomsnittet med bare 7,5 prosent kvinner i styrer sammenlignet med 92,5 prosent menn.
På fjerdeplass blant de verste landene finner vi Portugal. Landet har bare 10,1 prosent kvinner i sine styrer. Sist, men ikke minst, finner vi også Hellas på bunn fem. Grekerne har en kvinneandel på 14,3 prosent i sine styrerom, sammenlignet med 85,7 prosent menn.