Er du så opptatt av å prestere at du går i dyktighetsfellen og stresser deg syk? Her er tre råd til ettertanke.
Lest om stress: Stressforsker Alexander Perski skrev for noen år tilbake en bok sammen med vitenskapsjournalist Joanna Rose under tittelen «Duktighetsfällan». De skriver her om hvordan og hvorfor prestasjonskrav kan gjøre folk syke. I et nylig intervju hos Dagens Nyheter sier Alexander Perski, som jobber på Stressmottagningen ved Karolinska institutet i Stockholm, at 90-tallets økonomiske krise og høye krav, sammen med mer ensomhet og for lite tid til å hente seg inn igjen, er viktige grunner til den raske utviklingen av stressrelaterte sykdommer.
- LES OGSÅ: Når stress blir skadelig
Den svenske arbeidslivsavisen Arbetsliv har gjengitt en lang liste med råd fra boken om hvordan du kan unngå dyktighetsfellen. Dette er tre av dem:
- Tenk igjennom hvordan selvfølelsen din er skrudd sammen
Det første rådet Arbetsliv viser til, handler om å lære sin egen selvfølelse å kjenne og derigjennom forstå mer av det som skjer. Søker du ofte bekreftelse gjennom å være dyktig? Har du en prestasjonsbasert selvfølelse? Et eksempel på dette er at du føler en indre tvang til å prestere bedre enn dine kolleger for å føle at du duger. Ifølge stressforsker Perski rammer prestasjonsbasert selvfølelse særlig folk som tidlig har kompensert for en ujevn selvfølelse gjennom gode prestasjoner.
- Se opp for prestasjonseufori
Øv deg på å hvile. Å ikke gjøre noen ting, sove ut, røre på seg og treffe venner utsondrer noen hormoner som vi trenger for å få balanse her i livet. Når du presterer får du ifølge forskeren «kick» av noen andre hormoner, men her gjelder et å være oppmerksom. Alle trenger hvile. Hvis du alltid holder et høyt aktivitetsnivå, kan du bli mindre følsom for smerte og trøtthet – og ikke merke at du har passert grensen for når kreftene tar slutt.
- Lær deg å kjenne igjen tegn på stress
Hvis du merker at du får problemer med hukommelsen eller konsentrasjonen, er det viktig å ikke feie problemene under teppet bare fordi du er vant til å være en person som alltid har stor kapasitet. Andre tegn på for mye stress kan være søvnproblemer, mageproblemer og stadige infeksjoner. Alt dette kan være tegn på kronisk stress, og tegn på at du må gjøre noe med livssituasjonen din før du går på en smell.
- LES OGSÅ: Er du flink til å lede deg selv?
Saken fortsetter under annonsen