Foto

Dreamstime.com

Svensk forskning

7 måter å håndtere det grenseløse, digitale arbeidslivet på

Publisert: 19. mars 2018 kl 08.03
Oppdatert: 19. mars 2018 kl 08.22

I det treårige svenske forskningsprosjektet «Vägar till et hållbart digitalt arbetsliv» studerer Kristina Palm fra Karolinska Institutet og KTH, Calle Rosengren fra Lunds Universitet og Ann Bergman fra Karlstads universitet hvordan ansatte, ansattes partnere og barn, samt ledere og folk med personalfunksjoner, opplever og håndterer det digitale arbeidets utfordringer og muligheter. 

Fører dagbøker

Som ledd i forskningen har ansatte i industriselskapene Valmet og Astra Zeneca ført dagbøker over hvor, når og hvordan de bedriver grenseoverskridende aktiviteter - i betydningen at grensene mellom arbeidsliv og fritid viskes ut. De ansatte har også notert ned hvordan de føler seg når dette skjer, skriver den svenske avisen Arbetsliv.

Forskerne har så langt i forskningsprosjektet funnet ut at de ansatte har ulike måter å håndtere det grenseløse arbeidslivet på: 

7 måter ansatte håndterer det grenseløse arbeidslivet på
 

  • Totalt skille:  Ansatte som skiller skarpt og fullstendig mellom arbeid og privatliv.
     
  • Sted skiller jobber og privatliv: Er man på arbeidsplassen så jobber man – er man hjemme så lar man ikke jobben påvirke privatlivet.
     
  • Tid skiller jobb og privatliv: Det er arbeidstiden som bestemmer når man jobber, om man befinner seg på arbeidsplassen eller om man jobber fra et annet sted.
     
  • Arbeidsintegrereren: Ansatte som i stor grad lar arbeidet påvirke privatlivet. Dette er en person som sjekker jobbmailen sin uansett hvor han måtte befinne seg.
     
  • Privatlivsintegrereren: Dette er medarbeidere som chatter, svarer på sms og sjekker sosiale medier på jobben - men som ikke lar arbeidet gripe inn i privatsfæren på samme måte.
     
  • Totalintegrereren: Ansatte som lar grensene flyte, ut fra behov. Arbeid og privatliv går i hverandre uten tydelige grenser.
     
  • Den inkonsekvente: Her har medarbeideren bestemt seg for en strategi, men gjennomfører den ikke konsekvent.


Funn fra forskningsprosjektet «Vägar till et hållbart digitalt arbetsliv»

Veien videre

Saken fortsetter under annonsen

Forskernes neste steg er å finne ut mer om hvorfor folk velger de strategiene de velger. Forskerne har ifølge Arbetsliv ingen ambisjon om å finne fram til en «perfekt» strategi for å håndtere det grenseløse arbeidslivet, men Palm skriver på sidene til Karolinska Institutet at de forventer at prosjektet vil lede fram til praktiske retningslinjer for hvordan virksomheter kan jobbe med de nye, svenske arbeidsmiljøreglene, som også regulerer arbeidsmengde og arbeid på distanse. 

Forskerne har underveis i forskningsprosjektet at enkelte ansatte som har ført dagbøker underveis har endret måten de jobber på. De sier ingenging om hvorfor, men kanskje dagbøkene har gjort folk mer oppmerksomme på hvordan de faktisk innretter dagen sin? 

Hva med deg? Har du tenkt over hvordan du skiller/ikke skiller mellom arbeid og privatliv? Hvilke av de syv kategoriene ovenfor kjenner du deg mest igjen i?