Bare halvparten av bedriftene fant kompetansen de var på jakt etter. To av grunnene til dette er at søkerne ikke har rett kompetanse eller rett egenskaper for jobben.

Foto

Dreamstime.

Unge forberedes dårlig til arbeidslivet

Publisert: 5. januar 2017 kl 09.31
Oppdatert: 5. januar 2017 kl 10.26

Rekrutteringsbehovet hos små og mellomstore foretak i Sverige er stort, men det er vanskelig å finne de riktige egenskapene hos jobbsøkerne. En av grunnene til dette er at unge ikke er godt nok forberedt på kravene i arbeidslivet. Dette er konklusjonen i rapporten «Det är attityden dumbom» som kom fra Företagarna, Sveriges største organisasjon for små og mellomstore foretak, i november.

Finner ikke de rette

Avisen Arbetsliv skriver i en omtale av artikkelen at fire av ti foretak oppgir at de har behov for år rekruttere i løpet av det kommende året. Over halvparten har rekruttert de siste to årene, men blant disse er det bare halvparten som har funnet den kompetansen de har vært på jakt etter. To av grunnene til dette er at søkerne ikke har rett kompetanse eller rett egenskaper for jobben.

Daglig leder i Företagarna, Günter Mårder, sier til Arbetsliv at teoretisk utdanning ikke er den eneste løsningen, og mener at skolene her har en jobb å gjøre. Han mener at unge jobbsøkere ikke alltid er klar over hvilke krav som stilles og hvilke egenskaper det er som verdsettes i arbeidslivet.

Ansvar og holdninger

Bedriftene oppgir i undersøkelsen som ligger bak den nye rapporten at de etterspør personer som er selvgående, tar ansvar, er grundige og har de rette holdningene. Ifølge rapporten er det vanskelig å finne søkere som oppfyller basiskravene til god arbeidsmoral; som å komme i tide, dukke opp på jobb hver dag og å ta i et tak der det trengs.

Saken fortsetter under annonsen

Företagarnas undersøkelse er gjort blant 5613 eiere og daglige ledere i private selskaper med opptil 50 ansatte.

Søker du svar på spesifikke spørsmål om ledelse?

I vårt nye lederbibliotek finner du ekspertrådene, fagartiklene og verktøyene som hjelper deg som leder.