Leder for design og interiør i Ikea Norge, Jøril Korperud Johnsen, leder en arbeidsgruppe under WIN-konferansen. 

Foto

Camilla Skjær Brugrand. 

Bedriftenes fremtid

– Raske startups slår ut de store og etablerte

Publisert: 1. oktober 2017 kl 19.46
Oppdatert: 11. november 2021 kl 11.23

Hvordan vil fremtidens bedrifter se ut?

Dette var spørsmålet flere av verdens ledende virksomheter skulle svare på under et arbeidsseminar arrangert under WIN – Womens’s International Network-konferansen.

Leder for design og interiør i Ikea Norge, Jøril Korperud Johnsen, var en av dem som presenterte den svenske møbelgiganten sin fremtidsvisjon for flere av de totalt 600 deltakerne på konferansen.

– Tidligere har de store alltid slått de små, men i dag er det de raske som slår de store. Vi må kunne innrømme at vi ikke har alle ferdigheten som kreves for å kunne forstå hva vi skal levere. Da må man hente hjelp og inspirasjon utenfor Ikea, sier hun.

Ikea har nå inngått samarbeid med en rekke startups for å hjelpe dem med å møte de endrede behovene til sine medarbeidere og kunder.

Butikken vil bestå

Saken fortsetter under annonsen

Mange har spekulert i om fysiske butikker vil forsvinne i fremtiden. Gigantiske nettbaserte aktører som Amazon, Alibaba og eBay tar større og større plass i markedet.

– Vi vet at deler av forretningen vår blir automatisert. Vi mener også at de fysiske butikkene vil bestå. Vi tror ikke på at butikkene blir borte. De vil bestå. Vår visjon er et samspill mellom de digitale og fysiske løsningene, forklarer Johnsen.

Vi mener også at de fysiske butikkene vil bestå

Om ikke lenge skal Ikea lansere en nytt app som gjør det mulig for forbrukerne å plassere møbler fra Ikea inn i sitt eget rom og utforske ulike størrelser og fargemuligheter.

– Mobilløsningene blir mer personifiserte. Nå kan forbrukerne handle når de vil, hvordan de vil og hvor de vil. Vi må samhandle med brukerne og ta konsumentene på alvor.

Kunnskapsløft

Saken fortsetter under annonsen

I dag er det 150 ansatte i Ikea som spesialiserer seg på hvordan folk lever og handler. Nå skal denne kunnskapen ut til alle de 3.000 ansatte.

– Noen må ha litt, andre må ha mer og noen må ha mye. Salgsmedarbeiderne skal bli mer kunnskapsrike, empatiske, samhandlere med kundene i den fysiske butikken, sier Johnsen.

Ikea har brukt seks måneder på å forstå hva som er deres arena fra ett menneske- og industriperspektiv det siste året. Nå skal de investere i informasjons- og diskusjonsforum for både sine ansatte, men også kundene.

– Alle medarbeiderne våre skal få hjemmeinnredningskunnskaper. De skal bli mer åpne, nysgjerrige og kunnskapsrike i samhandling med kundene, sier hun.

Forum for kunder og ansatte

Evalueringen som nå er blitt gjort viser tydelig at dersom ikke bedriftene tar kundene og medarbeiderne på alvor, vil man ikke kunne levere den samme veksten i fremtiden.

Saken fortsetter under annonsen

– Nå har vi skapt en retning for de neste ti årene. Første steg i å dele bygge- og hjemmekunnskap er at vi skal ha læringsforum for kundene våre. På forhånd har vi et forum for medarbeiderne slik at de kan føle seg tryggere og tilegne seg kunnskap som de skal dele med kundene, sier hun.

Inkludering står også på agendaen til Ikea. Bedriften opplever at jo mer de jobber med dette temaet, jo mer talent kommer frem som tidligere ikke har vært synlig.

Jeg er ikke lenger den som har kontroll på ideene. Ideene kommer utenifra

– Før brukte vi ikke engasjerende nok metoder. Jeg er ikke lenger den som har kontroll på ideene. Ideene kommer utenifra. Vi jobber i større grad med å inspirere, engasjere og aktivisere medarbeiderne for å gi dem trygge rammer. Da føler folk seg tryggere på å ta kontakt og ta på seg nye utfordringer, sier Johnsen.

Hun forklarer at bedriften tidligere har møtt mostand når lederne rett ut har fortalt de ansatte nøyaktig hva de skal gjøre, nå prøver Ikea å snu om på situasjonen for å få et bredere engasjement og villighet blant en større del av sine medarbeidere.

Saken fortsetter under annonsen

– Vi ønsker å skape et nærere lederskap. Vi bruker nye metoder og jobber tett med evaluering på hva vi gjorde bra og hva som ikke var fullt så bra, så gjør vi justeringer underveis, sier hun.