Svensk studie

Papirarbeid går på arbeidsgleden løs

Publisert: 29. mars 2017 kl 10.36
Oppdatert: 29. mars 2017 kl 10.45

Styring gjennom dokumenter og krav til dokumentasjon påvirker muligheten til å utvikle ekspertkunnskap og profesjonalitet, viser en studie gjort blant lærere, sosionomer og revisorer i Sverige.

Mindre handlefrihet

Det er tre forskere fra Linnéuniversitetet som står bak studien, som inngår i boken «Frihet under ansvar eller ansvar under tillsyn? Om doumentstyrning av professioner» Joakim Krantz, lektor i pedagogikk ved Linnéuniversitetet, forklarer i et intervju i den svenske arbeidsmiljøavisen Arbetsliv at når de finner at muligheten til utvikle ekspertkunnskap og profesjonalitet reduseres, så handler det til dels om kjennskap - evnen til å kjenne igjen og kjenne situasjoner ut fra opplevde erfaringer.

I tillegg handler det om engasjement i arbeidet. Studien viser at særlig lærerne og revisorene synes at arbeidet er blitt kjedeligere. De opplever at de tidligere hadde større handlefrihet og at de før kunne jobbe mer kreativt og spontant.

New Public Management

New Public Management er en stor sekk av en fellesbetegnelse som brukes en rekke metoder for styring og organisering i offentlig sektor som har markedet som forbilde, herunder sterk målstyring og resultatstyring. Tilnærmingen har fått mye kritikk, og motargumentene handler gjerne om at offentlig virksomhet bør styres av en annen logikk enn den man finner i markedet.

Saken fortsetter under annonsen

I den svenske undersøkelsen forteller mange av dem som er blitt intervjuet at styring gjør at det blir mindre tid til selve kjernevirksomheten og at kvaliteten i arbeidet påvirkes, skriver Arbetsliv. Noen mener også at styringen rett og slett er kontraproduktiv.

Lyspunkt

Det som fremheves som positiv ved styring, er at den kan tydeliggjøre ting og skape større rettssikkerhet. Lærerne synes eksempelvis det kan være positivt å ha dokumentasjon i ryggen som en beskyttelse når de blir kritisert.