Misbruk på arbeidsplassen kan løses med offentlig gapestokk
Dersom man føler seg trakassert på arbeidsplassen, er det naturlig å melde fra til HR-avdelingen så fort som mulig. De vil deretter bestemme hvordan sitasjonen skal håndteres derifra.
- LES OGSÅ: Servitører og sykepleiere mest utsatt
Likevel melder mange ansatte nå at denne fremgangsmåten er ineffektiv og forteller at de føler seg ignorert av HR-avdelingen, skriver tyske Deutsche Welle.
Med den lynraske rekkevidden til sosiale medier og blogger, har det å henge ut noen i det offentlige rom blitt et effektivt alternativ for ansatte som føler seg trakassert på arbeidsplassen.
Lagde nyhetsbrev
En hemmelig gruppe Google-ansatte har opprettet nyhetsbrevet «Yes, At Google» som fungerer nettopp som en offentlig gapestokk.
«Yes, At Google» ble startet oktober 2016 som en uavhengig grasrotkampanje med mål om å tydeliggjøre problematikken rundt trakassering på arbeidsplassen.
- LES OGSÅ: En av fem sex-trakassert på jobb
Ingen arbeidskultur er uten feil. Jo større arbeidsstyrken er, jo mer sannsynlig er det at kulturelle grenser og kjønnstrakassering vil forekomme. Ideelt sett er det her HR burde komme på banen.
Det var ganske tydelig at HR hadde løyet om at dette var første gang noen hadde anklaget han for seksuell trakassering
HR-avdelingen skal opptre nøytralt – de ansetter, sparker, har ansvar for lønninger, tar hånt om konflikter på arbeidsplassen og passer på at alle regler blir fulgt.
I det siste har derimot et annet bilde tegnet seg i amerikanske medier, et hvor HR står sammen med personen som utfører mishandlingen på arbeidsplassen.
Uber-skandalen
Tidligere Uber-ansatt Susan J. Fowler ble avvist av HR-avdelingen ta hun prøvde å melde fra om seksuell trakassering fra sin daværende leder.
HR-avdelingen indikerte til og med at det ville få negative konsekvenser dersom hun fulgte opp med anklagene.
Fowler innså raskt at hun ikke var alene om å bli behandlet på denne måten. Flere kvinner i selskaper var i nøyaktig samme situasjon.
«Noen kvinner hadde rapportert samme leder som jeg hadde lenge før jeg startet i selskapet. Det var ganske tydelig at HR hadde løyet om at dette var første gang noen hadde anklaget han for seksuell trakassering. Det var definitivt ikke hans siste,» uttalte Fowler.
Sjefen trakk seg
Fowler tok saken i egne hender og skrev et blogginnlegg om hendelsen. Innlegget spredde seg som ild i tørt gress og fikk 1,4 millioner sidevisninger.
Uber-skandalen endte med at 20 personer fikk sparken i selskapet, det ble igangsatt en internetterforskning og Travis Kalanick trakk seg som Uber-sjef.
- LES OGSÅ: – Kalanick trekker seg som Uber-sjef
Det var ikke før Fowler tydde til sosiale medier og blogg at Uber offentlig adresserte saken hennes. De viste null interesse da hun prøvde å ta opp problemet internt. Fowler kjente risikoen ved å ta hendelsen offentlig, og ventet til hun hadde sluttet i selskapet før hun publiserte innlegget.
Må velge
Ansatte i selskaper som Uber føler ofte at de må velge mellom rettferdighet eller å beholde jobben.
Den enkle handlingen å rapportere trakassering kan med et bli en handling som gjør deg sårbar.
- LES OGSÅ: En av fire Google-ledere er kvinner
I en undersøkelse gjennomført av Chartered Institute kommer det frem at ansatte ser på HR som en fiende i større grad enn en venn. En person svarte til og med at HR-avdelingen eksisterer for å beskytte selskapet og har derfor en naturlig dårlig innstilling overfor ansatte.
Ved å vente med å skaffe seg HR, kan det fort utvikles en bedriftskultur med dysfunksjonelle holdninger til utenforstående
Omsetningskostnader er høye, rettsaker er dyre og dårlig presse vil skade selskapets omdømme. Man anbefaler derfor selskaper som har over 15 ansatte skaffer seg en HR-avdeling som en forsikring mot alt dette.
Mange teknologibedrifter venter derimot så lenge som mulig for å unngå bemanningskostnadene.
- LES OGSÅ: Offentlige skygger i lys HR-fremtid
Noen hevder at ved å vente med å ansatte HR-personell, kan det fort utvikles en bedriftskultur med dysfunksjonelle holdninger til utenforstående, for eksempel kvinner og minoriteter da de fleste ansatte i start-ups er hvite menn.