Mennesker som fokuserer på å være lykkelige, blir over tid faktisk mindre lykkeligere.

Foto

Dreamstime. 

Lykketyranniet

Gretne ansatte gjør det bedre i det lange løp

Publisert: 20. april 2017 kl 10.25
Oppdatert: 20. april 2017 kl 10.26

Mange av oss har blitt opplært til å legge lokk på følelsene våre når vi er på jobb.

«Det virker som om dette er tilfelle for veldig mange unge mennesker, spesielt kvinner, skriver Meredith Bennett-Smith i Quartz.

I flere år valgte hun å la følelsene bli liggende hjemme når arbeidsdagen sto for dør. Etterhvert begynte hun derimot å innse at det å holde tilbake følelsene sine var både slitsomt og unødvendig.

«Jeg mener ikke at folk burde være uhøflige og slemme mot hverandre på arbeidsplassen, men jeg mener likevel det er noe illevarslende med denne bedriftskulten av positivitet,» skriver hun.

Emosjonell utmattelse

Arbeidsgivere tror at et rom fult av smilende ansatte er et tegn på produktivitet og suksess.

Saken fortsetter under annonsen

Forskning viser derimot at det å tvinge ansatte til å fremstå mer hyggelig og munter enn det de egentlig føler seg kan ha negative konsekvenser og føre til emosjonell utmattelse og tilbaketrekking.

«Spesielt kvinner lider av forventingene om at de konstant burde fremstå som lykkelige,» skriver Bennett-Smith.

Forskere ved Münchens Technische Universitaet har funnet ut at kvinner har mindre sannsynlighet for å bli forfremmet til en lederstilling dersom de fremstår som altfor hyggelige.

Studier har også vist at det å være pessimistisk kan føre til en høyere grad av produktivitet, mindre feil og bedre kommunikasjonsferdigheter.

Makt til gretne menn

«Gretne menn er overrepresentert i maktposisjoner. Kvinner må derimot trå svært forsiktig fram når de når toppen. Det å bli sett på som pågående og sur er oppskriften for et raskt fall,» skriver Bennett-Smith.

Saken fortsetter under annonsen

Den tidligere New York Times redaktøren Jill Abramson fortalte nylig til forfatter og skuespiller Lena Dunham at folk noen ganger oppfattet henne som skummelt fordi hun var så direkte.

Gretne menn er overrepresentert i maktposisjoner

Forskningen til sosiologiprofessor Melissa Sloan ved University of South Florida viser at kvinner som undertrykker sine egne følelser ofte ender opp med å føle seg mye mindre lykkeligere.

Dette resultatet er enda mer sannsynlig om kvinnene jobber i interaktiv serviceindustri.

Produktivitetstyranniet

Føler du at sjefene dine har vært mer enn normalt opptatt av deg og dine kollegaers humør den siste tiden?

Saken fortsetter under annonsen

Da kan du ha rett.

Den britiske sosiologen og økonomen William Davies skriver at den moderne besettelsen av positivitet på arbeidsplassen er et relativt nytt konsept i boken «The Happiness Industry».

Boken har utspring i forskning som relaterer arbeideres produktivitet til deres lykkefølelse. I denne sammenhengen virker det som det å øke ansattes tilfredshet burde være en vinn-vinn situasjon for både ansatte og lederne.

Davies forklarer derimot at bedriftsstrategier for lykke fort kan slå tilbake.

«Argumentet for å fremme lykke på jobben har alltid handlet primært om produktivitet,» understreker Davies.

Saken fortsetter under annonsen

Arbeidsgivere søker forskjellige måter for å øke ansattes moral og humør. I noen tilfeller instruerer sjefer også ansatte for hvordan de skal oppføre seg på en gledelig måte dersom disse metodene ikke fungerer.    

«Jeg tror dette er mer utbredt i USA, hvor optimisme og selvtillit nesten er moralske forpliktelse, men denne tankegangen er ikke begrenset til USA,» forklarer Davies.

Manipulerende sjefer

Innsatsen for å øke moral på arbeidsplassen kan være alt fra å kjøpe gratis is til kollegaer eller å fremstå som en lykkelig morgenfugl.

«Disse overfladiske og manipulerende veiene til lykke vil mest sannsynlig mislykkes i å utgjøre en forskjell i det lange løp,» skriver Bennett-Smith.

Mennesker som fokuserer på å være lykkelige, blir over tid faktisk mindre lykkeligere

Hun forklarer at til og med godhjertede handlinger som å tilby teknologiske løsninger som gjør at ansatte kan arbeide hjemmefra kan viske ut viktige skiller mellom arbeid og privatliv.

Saken fortsetter under annonsen

«Løsningen for å finne en god balanse er når arbeidsgivere utvikler genuin sympati og en forståelse for de ikke-jobb-relaterte problemene som ansatte står overfor,» forklarer Davies.

Han mener at arbeidsgivere må prøve å unngå å redusere alt til å handle om produktivitet og heller respektere skillene mellom arbeid- og privatliv.

Fysiske og psykiske vansker

Forskninger viser at det å bli tvunget til å fremstå som lykkelig over en lenger periode kan forårsake fysiske og emosjonelle helseproblemer, alt fra depresjon til hjerteproblemer.

Psykologiprofessor ved Harvard Medical School, Susan David, har flere ganger snakket om farene for å alltid trappe opp på jobb med et smil om munnen hver dag.

«Det å kjempe mot negative følelser eller undertrykke dem, vil ikke gjøre oss mer lykkeligere. Mennesker som fokuserer på å være lykkelige, blir over tid faktisk mindre lykkeligere,» forklarer hun.

Videre sier hun at lykke ikke kommer i form av et mål, men som et biprodukt av å være ærlig mot seg selv.

Frustrasjon og utbrenthet

Direktør for psykologiavdelingen ved University of Frankfurt am Main, Dieter Zapf, har gjennomført en studie med tusenvis av folk som jobber med kundeservice og som har blitt tvunget til å skjule sine sanne følelser for kunder.

Han fant ut at det å forfalske sine egne følelser over lengre tid kan føre til frustrasjon, utbrenthet og depresjon.

«Det kalles emosjonell dissonans. Vi fant ut at tiden brukt sammen med kundene ikke var relevant når vi målte stressnivåene sammenlignet med den tiden ansatte måtte utøve emosjonell dissonans,» skrev at i det medisinske tidsskriftet The BMJ.

En studie som ble publisert i Academy og Management Journal i 2011 konkluderte med at det å framstå som lykkelig på jobb kan ha en negativ effekt på humøret og føre til at man trekker seg tilbake fra arbeidet.

Studien viste også at kvinner som undertrykker negative følelser følte seg enda verre enn menn. Ifølge den amerikanske avisen New York Times spekulerte studieforfatterne at årsaken var kulturelle normer som at kvinner er flinkere til å vise følelser, derfor vil det å skjule dem skape mer harme.

Sinte folk er mer fokusert

Irritasjon og kynisme har sine positive sider de også.

«Folk om ikke føler seg helt på topp virker mer oppmerksomme og detaljorienterte,» skriver Bennett-Smith.

Forskningen til psykologiprofessor ved University of New South Wales, Joseph Forgas, viser at kommunikasjonsferdigheter og kritisk tenkning øker når nivåene av lykke synker.  

«Et negativt humør fungerer som en svak alarm om at vi står overfor en ny, ukjent og potensielt problematisk situasjon. Vi utvikler da ubevisst en mer oppmerksom og fokusert måte å tenke på,» forklarer Forgas.

Folk om ikke føler seg helt på topp virker mer oppmerksomme og detaljorienterte

I et eksperiment utført i 2007 ved University of California viste det seg at sinte mennesker var flinkere til å skille et sterkt argument fra et svakt, sammenlignet med nøytrale mennesker.

Forfatterne av studiene mente at årsaken var at irritasjon førte til en effektiv og analytisk måte å ta inn informasjon.