Dårlig stemning og konflikter på jobben?
Thomas Jordan, foreleser og universitetslektor i arbeidsvitenskap ved Göteborgs universitet, har spesialisert seg på konflikthåndtering og har skrevet bok om å forstå, håndtere og forebygge konflikter i arbeidslivet.
Han sier i et intervju med kollega.se at han mener at arbeidslivet preges av for mye la-det-skure lederskap, og etterlyser ledere som er villige til å ta ansvar og gi støtte til medarbeiderne uten å glatte over de problemene som finnes.
Velg en strategi
Vanlige årsaker til konflikter på jobben er utydelige strukturer, svake sjefer og høye krav, men små ressurser. Men hva kan en som jobber langt nede i hierarkiet gjøre når lederne ikke tar tak i konfliktene?
Thomas Jordan viser hos kollega.se til at du har et valg. Selv om du er frustrert, så kan du velge hvordan du forholder deg problemene. Konflikteksperten setter ord på fire mulige strategier, hvorav tre er aktive og en er passiv:
- Forsøk å påvirke
Forsøk å påvirke, istedenfor å klage. Tenk igjennom hvordan en velfungerende organisasjon og arbeidsplass ville sett ut. Kan du selv gjøre noe for å påvirke strategisk – med tanke på å bedre situasjonen?
- Gjør det beste ut av det
Kanskje kan du ikke forandre på det som er galt. Det du imidlertid kan, er å velge hvordan du forholder deg til situasjonen. Du kan velge å gjøre det beste ut av den situasjonen du er i.
- Sett foten ned
Du velger å si opp og søke ny jobb. Du ser rett og slett ingen muligheter for at det kan finnes noen løsninger som du finner akseptable.
- La det flyte
Du som velger denne strategien, har latt være å velge ett av de tre alternativene ovenfor. I stedet flyter du bare med strømmen. Risikoen ved denne tilnærmingsmåten er at frustrasjonen og konfliktene omkring deg kan øke. I verste fall blir du sur og bitter, noe som verken er bra for deg selv eller dine kolleger.
Har du spørsmål om ledelse?
I vårt lederbibliotek finner du ekspertrådene, fagartiklene og verktøyene som hjelper deg som leder.
Gå til Lederbiblioteket.