Når har du gått ut på dato?
Trond Albert Skjelbred er partner i Apriil PR AS.
SYNSPUNKT. Jeg hørte nylig en historie om en svært suksessfull forretningsmann, som snakket med en ung mann. Den unge så opp til den gamle og ville vite hemmeligheten bak hans suksess.Den gamle mannen, som var en mann av få ord, svarte: «Kloke beslutninger».
«Hm», sa den unge, og noterte ned rådet, før han spurte: «Hvordan lærte du å ta kloke beslutninger?».
Den gamle mannen svarte: «Erfaring».
Den unge noterte igjen og spurte: «Hvordan oppnår du erfaringer som hjelp til å ta gode beslutninger?»
«Ved å ta dårlige beslutninger», sa den gamle.
Det stemmer godt overens med egen erfaring. Da jeg var befal i Luftforsvaret på slutten av åttitallet fikk jeg vite at en av soldatene hadde jukset i et løp. Han hadde tatt noen snarveier. Jeg konfronterte ham med dette i alle de soldatenes påsyn. Etterpå tok en av mine kolleger meg til side og sa:
«Du kan gi ros til en person mens alle hører på, men ikke ris. Det tar du en til en».
Han hadde selvsagt helt rett og jeg tok det til meg. Jeg lærte mer om ledelse av den hendelsen enn fire år på Norges handelshøyskole. Jeg husker det fysisk.
Samtalen mellom den gamle og unge mannen ligner for øvrig et sitat fra den legendariske Liverpool-manageren Bill Shankly: «Det viktigste er hva vi tar med oss fra nederlaget, hva vi lærer når vi taper. For vi kommer alltid til å lære mer av et nederlag enn av seier».
Jeg lærte mer om ledelse av den hendelsen enn fire år på Norges handelshøyskole. Jeg husker det fysisk
Denne erkjennelsen minner meg om en opplevelse, som har gjort sterkt inntrykk på en god venn. Den handler om hans ydmyke nevø på 20 år, som er så flink til alt mulig. Skole. Idrett. Det meste. Han har til og med kjangs hos damene.
De var i et familieselskap og min venn la merke til to eldre tanter, som ga den unge mannen råd om hvordan skulle te seg i livet. Utdanning. Ekteskap. Familie.
Tantene var selvsikre og leverte det ene rådet etter den andre mens de utvekslet megetsigende blikk. Den unge mannen, som ikke hadde bedt om råd, tok imot formaningene med bøyd nakke og nikket høflig.
«Han som hadde slått dem i enhver konkurranse!», tenkte min venn.
Han funderte samtidig på hvordan disse tantene i midten av 50- og 60-årene kunne ha slik selvtillit. Svaret kom han frem til selv.
De hadde ikke vært ute av komfortsonen på 30 og 40 år!
De var ikke vant med å risikere noe som helst av den enkle grunn at de ikke lenger deltok. De kjørte safe og var mestere på sine vante og trygge områder. De hadde sluttet å tape, sluttet å kjenne på den ubehagelige og sure følelsen av nederlag.
Den unge mannen, derimot, konkurrerte med jevnaldrende hele tiden på nye felt. Nye fag. Nye arenaer. Og som alle andre som konkurrerer så gjør man feil og taper iblant. Og av det blir man ydmyk og lærenem.
Så når har du gått ut på dato?
Når du har sluttet å gjøre feil.
Vil du holde deg oppdatert på ledelse og arbeidsliv? Prøv et abonnement på Dagens Perspektiv, eller vårt gratis nyhetsbrev.