Står jobbhopperne høyt i kurs?
Gullklokka var tidligere et statussymbol på hardt arbeid og lojalitet. I dag har det gullbelagte uret blitt en sjeldenhet, og i mindre grad noe folk trakter etter.
– Dersom det kommer inn en person på jobbintervju og sier at han planlegger å jobbe der resten av livet, så tror intervjueren at «dette er psykiatri», sa Finn Skårderud på Arbeidslivskonferansen til KS i slutten av september.
En sjef som med jevne mellomrom viser at han ikke er redd for nye utfordringer vurderes ofte høyere enn en som har tilbrakt lang tid i samme foretaket, sier Joakim Karlsson i karriereforetaket Eductus til chef.se.
Minst ett budsjettår
Et halvt år til ni måneder er sjelden nok til å opparbeide seg en forståelse for bedriftskulturen, ei heller ikke nok til å vise at man kan levere resultater. Spesielt dersom man har en lederstilling bør man jobbe der i minst ett budsjettår, mener Karlsson.
– Før du sier opp og går videre er det klokt å tenke over hva du har fått utrettet, og hva du spesifikt kan vise fram av resultater i den kommende rekrutteringsprosessen. Det kan være alt fra økonomiske resultater og lovord fra medarbeidere og sjefer, sier han.
Jobbhopping, på godt og vondt
I starten av karrieren, når man er mellom 20 og 30 år, er det naturlig med hyppigere jobbskifte, for å finne riktig match, mener Karlsson. Etter hvert som man blir eldre oppstår behovet for å finne sin bransje, og bli der i lengre perioder.
En person som har vært i samme virksomhet i 15 år vil måtte vise at han eller hun fortsatt er på tå hev, og fortsatt har motivasjon til levere og jobbe hardt.
En person som har byttet jobb ofte må ha rimelige forklaringer på hvorfor han eller hun har valgt som de gjorde.
Fordelene
- Bredden: Du får erfaring fra flere typer organisasjoner.
- Nettverk: Du får et bredt nettverk fra ulike bransjer og virksomheter.
- Fleksibiliteten: Du kan vise til at du er fleksibel og tar nye utfordringer på strak arm.
Ulempene
- Få referanser: Du kan komme til å slite med å finne referanser som virkelig kjenner styrkene dine
- Overflatekunnskap: Du har lite inngående kunnskap fra bransjene du har vært innom
- Spørsmålene: Du kommer til å møte mange spørrende blikk om hvorfor du har byttet jobb så ofte.