Nadia Hasnaoui er én av 16 personer som deltok på et karriereutviklingskurs for personer over 50 år, og sier at hun har hatt stor nytte av det

Foto

Audun Braastad / NTB scanpix

Seniorene trenger mer selvtillit i arbeidslivet

Publisert: 10. oktober 2016 kl 10.28
Oppdatert: 10. oktober 2016 kl 10.28

Pilotprosjektet ble gjennomført av karriererådgivningsselskapet AS3 i samarbeid med Senter for politikk. Nadia Hasnaoui sier at kurset har gitt henne økt selvtillit. Hun er én av 16 personer som var med i prosjektet som hadde som mål å gi norske arbeidstakere en bedre seniorkarriere. Deltakerne fikk i kurset arbeide med å kartlegge sine ferdigheter, preferanser og karrieremuligheter, og lære å synliggjøre dette overfor arbeidsgiveren.

Hasnaoui jobbet i elleve år i TV2, og begynte i NRK for tolv år siden. Hun har aldri hatt noen bevisst karriereplan, men sier at programmet har endret synet hennes:

– Deltakelsen har gitt meg mer selvtillit til å gutse i jobben min og gi det jeg kan til arbeidsplassen min. Jeg er av den gamle skolen – jeg tenker ikke først og fremst på hva bedriften kan gjøre for meg. Målet er fortsatt å ha det gøy på jobben hver dag, sier hun til DN i dag.

Randi Bakke er 63 år. Hun har vært i mediebransjen i 36 år, og 25 av disse i NRK. Hun sier til DN at mange blir overrasket når hun forteller at hun fortsatt er i full jobb. Prosjektet har gitt henne fornyet selvtillit, og også vist henne hvor mye hun faktisk kan. Hun sier at det både var nyttig og utfordrende å måtte sortere ut hva hun hadde lyst til å gjøre framover.

– Jeg er topp motivert for å fortsette i jobben i noen år til, men ikke i ti, sier Bakke til DN.

Ansvar for egen karriere

Deltakerne på kurset var ansatte fra blant annet NRK, Cappelen Damm, Oslo Børs, H&M og Høgskolen i Oslo og Akershus. Prosjektet varte i åtte uker og bestod av en blanding av arbeidsmøter om kompetanse og muligheter, samt hjemmeoppgaver der deltakerne skulle kartlegge sine verdier og motivasjonsfaktorer. I tillegg var det rådgivning og coaching både enkeltvis og i fellesskap.

Saken fortsetter under annonsen

– Man har stort personlig ansvar for egen yrkeskarriere. Man skal ikke surfe inn i de siste 14 årene av arbeidslivet sitt, det er både ubevisst og sløvt. Det å sette kompetansen sin i nytt lys, være villig til å ta nye egenskaper i bruk og synliggjøre for lederen sin hva man kan bidra med, er veldig viktig for at man får et godt og utfordrende yrkesliv også mot slutten av karrieren, sier direktør Kari Østerud ved Senter for seniorpolitikk til DN.

Arbeidsgiverne bremser effekten

Kari Østerud forteller imidlertid at manglende engasjement hos lederne truer ved å utligne effekten av slike programmer for personer sent i karrieren sin.

– Paradokset er at selv om bedriftene har fått tilbake arbeidstakere som er topp motivert og endringsdyktige, så har ikke alle lederne vært klare for å ta imot dette. Så selv om du er på tilbudssiden som arbeidstaker, hjelper det ikke dersom arbeidsgiver egentlig ikke er interessert, sier Østerud til DN.

Reidar Mykletun ved Universitetet i Stavanger og Høgskolen i Molde kan bekrefte dette. Han har evaluert prosjektet, og peker på den ene siden på positive effekter av prosjektet. På den andre siden finner han at lederskapet i norske bedrifter ikke er flinke nok til å ivareta den eldre gruppen av arbeidstakerne.

– Det er for lite stimulering, oppmerksomhet og oppfølging av arbeidstakere, blant annet den eldre gruppen. De blir ofte oversett og tatt for gitt som inventar. Det skyldes til en viss grad den alminnelige tendensen til diskriminering basert på alder, og er et gjennomgående problem i bedrifter som ikke har tatt tak i dette eksplisitt, sier Mykletun.