Juristene svarer

Oppsigelser av sykemeldte

Publisert: 30. november 2016 kl 09.30
Oppdatert: 30. november 2016 kl 09.31

Spørsmål: Jeg har nettopp påtroppet som personalleder i en middels stor bedrift. Kort etter tiltreden ble jeg klar over at 2 ansatte har vært sykmeldte over lengre tid. Vi snakker om 1,5 år uten at noen har grepet fatt i dette. Da jeg ønsket å innkalle vedkommende til møte for å diskutere deres fremtid i virksomheten, reagerte den tillitsvalgte og sa at jeg ikke kan si opp ansatte pga. sykefravær. Har han rett i dette?

Ung personalleder

Svar: Nei, det har han ikke. Ansatte som pådrar seg sykefravær er beskyttet mot å bli sagt opp med begrunnelse i selve sykefraværet i en begrenset periode. Den perioden er 1 år. Etter dette tidspunkt bygger loven på den forutsetning at det kan være saklig å si opp ansatte pga. vedvarende og fortsatt sykefravær. Men spørsmålet om det aktuelle fraværet konkret kan gi oppsigelsesgrunn, må vurderes helt individuelt. Skyldes fraværet en sykdom, der vedkommende er under fortsatt behandling, men har alle utsikter til å bli frisk, vil det fort være usaklig å reagere med en oppsigelse. Det bør også ha betydning hvor lenge vedkommende har vært ansatt og hva slags sykdom det er tale om. Er det en arbeidsrelatert lidelse, hvor selve arbeidet eller eksponeringen for helserisiki i arbeidet har gitt utslag i helsen til den ansatte, bør man også utvise varsomhet. Derimot vil vi anbefale at du innkaller vedkommende til en konkret samtale, hvor man diskuterer prognosene for fortsatt fravær. Hvis det er dårlig utsikt til at vedkommende kan komme tilbake til arbeidet i overskuelig fremtid, kan det jo hende at det også er mulig å bli enige om at arbeidsforholdene her termineres. Men det å ikke ha sykefraværene under oppmerksomhet, vil være en forsømmelse av oppgavene som personalleder.

SBDL v/advokat Arvid R. Ødegård

Ansatte som pådrar seg sykefravær er beskyttet mot å bli sagt opp med begrunnelse i selve sykefraværet i en begrenset periode. Den perioden er 1 år.

Saken fortsetter under annonsen
Spør juristene
søn 20.02.2022 23:47

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!