NTNU søker likestillingsrektor
I annonsen legges det nemlig vekt på kunnskap og resultater fra likestillingsarbeid: «NTNU arbeider målbevisst for økt likestilling og vektlegger kjønnsbalanse i ledergruppene. Kunnskap om og resultater fra aktivt likestillingsarbeid tillegges vekt ved rekruttering av ledere».
NTNU svarer på oppfordring
Endringen i ordlyden i stillingsannonsene kommer i etterkant av en tale av Anna Wahl i sommer. Wahl, som er professor i kjønn, organisasjon og ledelse, utfordret norsk akademia til å legge mer vekt på likestilling ved rekruttering av ledere.
– Det bør være et klart krav til alle ledere i akademia om at de skal kunne og vite noen ting om likestilling. Det bår stå i utlysningsteksten, sa hun den gang.
Nå har NTNU svart.
– Vi har endret malen for stillingsutlysninger. Jeg mener dette er viktig, og vi jobber seriøst med å bedre kjønnsbalansen i ledelsen ved NTNU, sier rektor Gunnar Bovim til Khrono.
Det faglige kommer først
NTNU ønsker å rekruttere ledere som ser betydningen av en god kjønnsbalanse, og som har en reflektert holdning til, og gjerne erfaring fra, likestillingsarbeid. De ønsker også flere kvinner inn i ledende stillinger. Det sier organisasjonsdirektør hos NTNU, Ida Munkeby, i en e-post til Dagens Perspektiv. Hun legger imidlertid til at det viktigste er god kvalifiserte ledere.
– Alle lederne må tilfredsstille de formelle kvalifikasjonskravene. Så inngår kravene vedrørende likestilling i en helhet der vi også vurderer lederegenskaper og samarbeidsevner. Samtidig ønsker vi å benytte rekrutteringsprosessen til å gi kandidatene klare signaler om våre forventninger med tanke på likestillingsambisjoner.
Bovim sier til Khrono at det kan være lett å skylde på NTNUs faglige profil, men at det kommer til å være nødvendig å jobbe med likestilling og kjønnsbalanse i noen år fremover ved NTNU. Munkeby presiserer:
– Min vurdering er at dette er et svært langsiktig arbeid og vi har hatt det fortløpende på agendaen i mange år. Fokusområdene, tiltakene og intensiviteten kan imidlertid variere over tid.
Tvetydig likestilling?
Dagens Perspektiv skrev i går om en nedgang i kvinneandelen på lederstudiet industriell økonomi og teknologiledelse etter at NTNU har fjernet kjønnspoengene for kvinnelige søkere. Munkeby sier at det er grunn til å tro at årsakssammenhengen er sammensatt.
– Står dette litt i kontrast til likestillingsarbeidet som skjer på toppen?
– Nei, jeg mener at det ikke gjør det. Det er helt særegne vurderinger som ligger bak vedtakene om kjønnspoeng, som for eksempel utviklingen i arbeidsmarkedet og betraktninger knyttet til rekrutteringen av studenter over tid.