Norge har Europas mest fornøyde arbeidstagere
Det kommer frem i en fersk, global arbeidsmarkedsundersøkelse, gjennomført av bemanningskjempen Randstad - verdens nest største selskap innen rekruttering, bemanning og HR.
Tallene fra årets tredje av fire kvartalsvise undersøkelser i Randstad Monitor viser at nordmenn fortsatt har det godt på jobb: 79 prosent av norske arbeidstakere svarer at de er svært fornøyde med arbeidshverdagen sin. Bare seks present oppgir at de er “svært misfornøyd”.
Nordmenns høye trivselsfaktor har ligger på samme nivå siden tilsvarende undersøkelse ble gjennomført for nøyaktig ett år siden, og scorer bare to prosentpoeng under resultatene fra 2012. I den ferske, globale undersøkelsen topper Norge dermed statistikken for Europa, sammen med Danmark og Sveits. Blant de 34 landene på verdensbasis, der over 25.000 arbeidstagere i privat sektor er spurt, er også de ansatte i Mexico, India og USA mer tilfredse med jobbsituasjonen enn i Norge.
– Det er muligens overraskende at vi fortsatt scorer så høyt, selv om spesielt det siste året har vært svært turbulent i det norske arbeidsmarkedet. Men vi kan fortsatt vise til relativt lav arbeidsledighet, stor grad av jobbsikkerhet, gode lønninger og en fleksibel arbeidshverdag. Alt dette gjør Norge til et trygt og attraktivt land å jobbe i, også I turbulent tider, sier Camilla Grana, daglig leder i Randstad i Norge.
I Europa er ligger Danmark (80 prosent) foran oss på rangeringen, mens Sveits ligger scorer like høyt som oss (79 prosent). I Sverige er kollegene ikke fullt så fornøyde; her svarer 69 prosent av de spurte at de er svært fornøyd med jobbhverdagen.
– Norge har i mange år scoret svært høyt, og ligget helt i verdenstoppen, når vi spør om jobbtilfredshet og hvor fornøyde de ansatte er med sjefene sine. Den skandinaviske holdningen til lederskap er mye mer fokusert på trivsel på arbeidsplassen, uformell lederstil og mykere verdier som balanse i livet, for å få de ansatte til å prestere. Derfor er det ikke overraskende at våre ledere er best i klassen når det gjelder å legge til rette for at de ansatte skal trives på jobben, sier Camilla Grana.
Dårligst i den europeiske klassen er Ungarn og Tsjekkia, mens mektige, asiatiske økonomier som Hong Kong, Singapore og Japan også har de minst fornøyde arbeidstagerne i verden.
I den samme undersøkelsen svarer åtte prosent av norske arbeidstagere at de har skiftet arbeidsgiver de siste seks månedene, mens fem prosent oppgir at de aktivt er på jobbjakt.
Fem på topp
India 82%
Mexico 82%
Norge 79%
USA 77%
Østerrike 77%
Fem på bunnen:
Kina 60%
Singapore 60%
Ungarn 54%
Hong Kong 49%
Japan 43%